Последни новини
Home / Законът / Плевнелиев (закъсняло) ще сезира КС, ако не пипнат „онова“ квадратче в Изборния кодекс

Плевнелиев (закъсняло) ще сезира КС, ако не пипнат „онова“ квадратче в Изборния кодекс

Defakto.bg

Готов съм да сезирам Конституционният съд,  ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс. Това обяви президентът  Плевнелиев пред БТВ.

По повод злополучното квадратче „Не подкрепям никого” в бюлетината за президентските избори и наложителна ли е промяна на методиката, по която ще се изчисляват резултатите държавният глава заяви: „Категорично да. Проблем има и той е очевиден.  От една страна един и същи глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато зачеркне „Не подкрепям никого”, същевременно този глас става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати”.  „Този проблем трябва да бъде решен в НС възможно най-скоро.

Ако народните представители не вземат своето отговорно решение, за да се реши проблемът, като държавен гласа съм готов да действам в рамките на своите правомощия – да сезирам КС”, заяви  Плевнелиев. И още: „Едно нещо много ме притеснява – всеки път в последния момент преди правеното на избори все има някаква неразбория, всеки срещу всеки. Трябва да си даваме сметка – политическия елит и партиите защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите – винаги в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство. Апелирам към народните представители да направят така, че това повече да не се повтаря”.

Интересно е обаче, защо държавният глава се сеща за проблема, сега, когато избухна общественото напрежение по повод „нагласените“ избори с отчитането на гласовете на неподкрепилите никого. А  не наложи вето  на „квадратчето“, когато върна закона заради секциите в чужбина.
Тогава, в началото на лятото, беше времето за сезиране на КС. Едва ли двайсетина дни преди изборите, сезирането би било от полза за справедливостта на сегашния  президентски вот!?

About De Fakto

Проверете също

Сотир Цацаров: Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат

Сотир Цацаров обяви, че 15 дни преди да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия …

ВКС ще тълкува – на какво основание може да се търси обезщетение за такса, платена по „зачертан“ от КС текст

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос за правното основание на предявен срещу държавата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.