Последни новини
Home / Законът / ВСС в разнобой за наказването на магистрати

ВСС в разнобой за наказването на магистрати

Defakto.bg

Какво може да направи Върховният административен съд, ако отмени наказание на магистрат – да приключи дотук или да върне преписката на Висшия съдебен съвет с указания как да се „поправи“? Върху проблема, ключов в дисциплинарната история на съвета, ще умува Общото събрание на ВАС на 24 октомври.

В четвъртък обаче кадровиците на третата власт трябва да гласуват свое становище по тълкувателното дело. А в правната комисия на ВСС не са единодушни, научи Де факто. Според едни от членовете й, щом отмени наказанието, ВАС трябва да спре дотук. Обратното би било даване на възможности на наложилия санкцията съдебен съвет да се коригира, каквито не са отредени на нито един друг държавен орган. Щом наказанието е необосновано, несправедливо или гласувано при нарушение на законовите правила, негативите си остават за ВСС, смятат част от кадровиците.

Според други обаче ВАС може да връща преписката на съвета за ново произнасяне. Сиреч за „правилно“ наказване на въпросния магистрат. Мнозинство в прпавната комисия е получило първото становище, но решението ще е на пленума.

Проблемът набра сила след случая „Мирослава Тодорова“. Бившият председател на Съюза на съдиите първо бе уволнена от ВСС. А след като Върховният административен съд отмени тази санкция и върна преписката на съвета, Тодорова бе понижена за съдия в районния съд. Случаят не е единствен.

А в изчакване на тълкувателното решение на ВАС бе спряно произнасянето му по куп дисциплинарни дела, включително на Румяна Ченалова (уволнена от ВСС), Богдана Желявска (която съветът не наказа) и други.

Любопитен е и друг въпрос, поставен пред Общото събрание на ВАС – дали винаги при поискано наказание на член на ВСС или магистрат съветът трябва да образува дисциплинарно дело или има право на преценка.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.