Последни новини
Home / Законът / Категорично: Видинският съд ще гледа делото за взрива в Горни Лом

Категорично: Видинският съд ще гледа делото за взрива в Горни Лом

Defakto.bg

Въпреки несъгласието си, Видинският окръжен съд ще гледа делото за взрива в Горни Лом, който изпепели 15 души. Това окончателно определи днес Върховният касационен съд.

Трагедията се разигра на 1 октомври 2014 г. Взривът буквално изкопа кратери на мястото на завод преработващия боеприпаси „Миджур“, а жертвите му се „изпариха“. Сред тях бе и синът на собственика Емил Митев.

Година и половина по-късно, в края на март 2016 г. прокуратурата прати на съд четирима – собственикът Митков, двама висши чиновници и служител на завода. Казусът отиде в окръжния съд във Видин, по мястото на трагедията, но оттам поискаха промяна на подсъдността.

Ето съобщението на ВКС от днес:

„С Определение № 110/17.10.2016 г. по касационно частно дело № 1013/2016 г., тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) определи н.о.х.д. № 252/2016 г. (за взрива в завод „Миджур“, с. Горни Лом) да се разгледа от Окръжен съд – Видин (ОС – Видин). Определението не подлежи на обжалване.

Производството пред ВКС е образувано по повод на определение от 26.09.2016 г. на съдията докладчик по н.о.х.д. № 252/2016 г. на Окръжен съд – Видин, с което производството по делото е прекратено и то е изпратено на ВКС с предложение за промяна на подсъдността (на основание чл. 43, т. 1 от НПК), основавайки се на обстоятелството, че преобладаващата част от подсъдимите, свидетелите и вещите лица живеят в гр. Монтана и гр. София.

Тричленният състав на ВКС приема, че посоченото от съдията докладчик законово основание за промяна на местната подсъдност не е налице, а отразеното в определението обстоятелство не съответства на данните по делото. От информацията за местоживеенето на лицата, залегнала в списъка за призоваване към обвинителния акт, става ясно, че от общо 239 лица – обвиняеми и свидетели, на територията на съдебния район на ОС – Видин адреси за призоваване имат 66 лица, на територията на съдебния район на ОС – Монтана – 53 лица, на територията на съдебния район на СГС – 66 лица, а останалите 54 лица имат адреси за призоваване на територията на различни съдебни райони из цялата страна. „Тези данни не сочат за наличие на изискването по чл. 43, т. 1 от НПК, при което е възможна промяната на подсъдността, доколкото не може да бъде определен съдебен район на един съд, в който да живее преобладаваща група от обвиняемите лица или свидетелите, които следва да бъдат призовани по делото (законовата разпоредба не предвижда отчитане на броя на вещите лица и техните адреси за призоваване)” – категорични са върховните съдии.

В мотивите на ВКС пише, че за да се допусне промяна на подсъдността на това основание е необходимо освен да са налице реални затруднения за развитието на процеса и за участниците в него по отношение на „много” (в смисъл на значителен брой лица), самата промяна на подсъдността да допринесе за преодоляване на тези затруднения. По настоящото дело броят на участниците в производството, живеещи извън съдебния район на ОС – Видин, е приблизително по равно разпределен в съдебните райони на СГС, ОС – Монтана и останалите съдилища на територията на Република България. С оглед на това промяната на подсъдността чрез възлагането й на което и да е от тези съдилища не може да доведе до преодоляване затруднението на преобладаващата част от участниците в процеса. Тя просто би прехвърлила неудобството от пътуване от една част от друга част от тях.“

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.