Последни новини
Home / Законът / Манолова поиска от КС „червен картон“ за тавана на изборните секции в чужбина

Манолова поиска от КС „червен картон“ за тавана на изборните секции в чужбина

Defakto.bg

  Мая Манолова сезира Конституционния съд с два текста от Избирателния кодекс, които заслужават „червен картон“ поради  противоконституционност, личи от  мотивите на  омбудсмана.  Както обяви в неделя, Манолова атакува ограниченията в закона  пред разкриването на  избирателни секции в чужбина. Става дума за разпоредбите на чл. 14, ал. 3 и ал. 5 от Изборния кодекс.

Разпоредбата на чл. 14, ал. 3 предвижда, че с решение на Централната избирателна комисия по преценка на  ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в местата в държавите, които не са членки на Европейския съюз, извън дипломатическо или

консулско представителство, се образуват избирателни секции въз основа на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление по чл. 16, ал. 1. Ръководителите на

дипломатическите и консулските представителства на Република България, въз основа на териториалното разпределение на българската общност, отдалечеността на

избирателните секции и изискването на ал. 5, изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден.

Разпоредбата на чл. 14, ал. 5 регламентира, че общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, не може да надвишава 35.

 Според обществения защитник, предвидените ограничения са в противоречие с равенството на гражданите пред закона, което е основен принцип и ценност на всяко демократическо общество, както и в противоречие с прокламирания в чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България принцип, че българските граждани, където и да се намират, имат всички предвидени от Основния закон права и задължения.

С ограничаването на броя на избирателните секции на практика, законодателят ограничава както избирателното право на тези български граждани, които са избрали да живеят извън границите на страната, така и прави невъзможно да се осъществи задължението им да гласуват, заложено от самия Избoрен кодекс. Според омбудсмана се създават предпоставки и за административен произвол, както и се нарушават принципите на правовата държава.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.