Последни новини
Home / Законът / Манолова поиска от КС „червен картон“ за тавана на изборните секции в чужбина

Манолова поиска от КС „червен картон“ за тавана на изборните секции в чужбина

Defakto.bg

  Мая Манолова сезира Конституционния съд с два текста от Избирателния кодекс, които заслужават „червен картон“ поради  противоконституционност, личи от  мотивите на  омбудсмана.  Както обяви в неделя, Манолова атакува ограниченията в закона  пред разкриването на  избирателни секции в чужбина. Става дума за разпоредбите на чл. 14, ал. 3 и ал. 5 от Изборния кодекс.

Разпоредбата на чл. 14, ал. 3 предвижда, че с решение на Централната избирателна комисия по преценка на  ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в местата в държавите, които не са членки на Европейския съюз, извън дипломатическо или

консулско представителство, се образуват избирателни секции въз основа на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление по чл. 16, ал. 1. Ръководителите на

дипломатическите и консулските представителства на Република България, въз основа на териториалното разпределение на българската общност, отдалечеността на

избирателните секции и изискването на ал. 5, изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден.

Разпоредбата на чл. 14, ал. 5 регламентира, че общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, не може да надвишава 35.

 Според обществения защитник, предвидените ограничения са в противоречие с равенството на гражданите пред закона, което е основен принцип и ценност на всяко демократическо общество, както и в противоречие с прокламирания в чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България принцип, че българските граждани, където и да се намират, имат всички предвидени от Основния закон права и задължения.

С ограничаването на броя на избирателните секции на практика, законодателят ограничава както избирателното право на тези български граждани, които са избрали да живеят извън границите на страната, така и прави невъзможно да се осъществи задължението им да гласуват, заложено от самия Избoрен кодекс. Според омбудсмана се създават предпоставки и за административен произвол, както и се нарушават принципите на правовата държава.

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.