Последни новини
Home / Законът / Параграф 22: Димитър Узунов не включи в дневния ред на ВСС смяната на Димитър Узунов

Параграф 22: Димитър Узунов не включи в дневния ред на ВСС смяната на Димитър Узунов

Defakto.bg

Ще остане ли Димитър Узунов представляващ ВСС? Въпросът, придобил особена острота миналата седмица, увисва без отговор незнайно докога. Въпреки официално депозираното в съвета искане да се обсъди неговата смяна, такава точка в дневния ред на пленума на ВСС за тази седмица не е включена. А дневният ред е определен от представляващия Узунов.

Абсурдната ситуация, подобна на „Параграф 22“, се завърта, след като преди десетина дни въпросът за смяната на представляващия бе поставен от Калин Калпакчиев от ВСС, а миналата седмица преповторен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поводът – Узунов еднолично бе определил кои кадровици да се срещнат с европрокурорите, анализиращи работата на държавното обвинение и най-вече липсата на резултати в битката с „високата“ корупция. И, съответно, да дадат становище по темата от името на съдийската и прокурорската колегии на ВСС, както и на пленума на съвета. Така представляващият, който трябва да е изразител на колективната воля и решения на съдебния съвет, си възложи функциите на негов шеф. И не за първи път, твърдят несъгласните.

Притиснат от Лозан Панов, миналия четвъртък Узунов обяви пред колегите си,че няма да отговаря дали ще даде оставка, защото не били „в процедура“. Пред журналисти по-късно вече бе категоричен – няма да напусне поста, не е направил нищо нередно, а Калпакчиев и Панов участвали в „политически игри“.

Дотук – добре, но несъгласните с него предупредиха, че ще депозират официално искане пленумът да обсъди въпроса за смяната му на идното си заседание. За да има време и Узунов да се подготви. Миналата седмица внесохме искането, заяви днес пред Де факто Калин Калпакчиев. А Соня Найденова уточни – това става малко преди 12 ч. в петък, когато дневният ред още не бе обявен.

В дневния ред на пленума на ВСС за четвъртък, подписан от Узунов и публикуван в сайта на съвета, обаче такова предложение няма.

Да, практика на съвета е в началото на заседанията си да включва извънредни точки. В случая обаче това изобщо не се налага. А и мнозинството на ВСС надали ще го позволи.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.