Последни новини
Home / Законът / Параграф 22: Димитър Узунов не включи в дневния ред на ВСС смяната на Димитър Узунов

Параграф 22: Димитър Узунов не включи в дневния ред на ВСС смяната на Димитър Узунов

Defakto.bg

Ще остане ли Димитър Узунов представляващ ВСС? Въпросът, придобил особена острота миналата седмица, увисва без отговор незнайно докога. Въпреки официално депозираното в съвета искане да се обсъди неговата смяна, такава точка в дневния ред на пленума на ВСС за тази седмица не е включена. А дневният ред е определен от представляващия Узунов.

Абсурдната ситуация, подобна на „Параграф 22“, се завърта, след като преди десетина дни въпросът за смяната на представляващия бе поставен от Калин Калпакчиев от ВСС, а миналата седмица преповторен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поводът – Узунов еднолично бе определил кои кадровици да се срещнат с европрокурорите, анализиращи работата на държавното обвинение и най-вече липсата на резултати в битката с „високата“ корупция. И, съответно, да дадат становище по темата от името на съдийската и прокурорската колегии на ВСС, както и на пленума на съвета. Така представляващият, който трябва да е изразител на колективната воля и решения на съдебния съвет, си възложи функциите на негов шеф. И не за първи път, твърдят несъгласните.

Притиснат от Лозан Панов, миналия четвъртък Узунов обяви пред колегите си,че няма да отговаря дали ще даде оставка, защото не били „в процедура“. Пред журналисти по-късно вече бе категоричен – няма да напусне поста, не е направил нищо нередно, а Калпакчиев и Панов участвали в „политически игри“.

Дотук – добре, но несъгласните с него предупредиха, че ще депозират официално искане пленумът да обсъди въпроса за смяната му на идното си заседание. За да има време и Узунов да се подготви. Миналата седмица внесохме искането, заяви днес пред Де факто Калин Калпакчиев. А Соня Найденова уточни – това става малко преди 12 ч. в петък, когато дневният ред още не бе обявен.

В дневния ред на пленума на ВСС за четвъртък, подписан от Узунов и публикуван в сайта на съвета, обаче такова предложение няма.

Да, практика на съвета е в началото на заседанията си да включва извънредни точки. В случая обаче това изобщо не се налага. А и мнозинството на ВСС надали ще го позволи.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.