Последни новини
Home / Законът / Прокурори срещу Ченалова: Не действаме по команда, не сме безволеви!

Прокурори срещу Ченалова: Не действаме по команда, не сме безволеви!

Defakto.bg

Категорично несъгласие с обвиненията на доскорошния съдия Румяна Ченалова изразиха от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите.

Повод за гневната им реакция е отворено писмо на Ченалова до медиите, в което тя обвини Сотир Цацаров в избирателни и манипулирани проверки, намеса в дела, отказ да разследва болни случаи като “Яневагейт” и твърденията на банкера Цветан Василев как се е стигнало до фалита на КТБ. Тя питаше включително защо приоритет на прокуратурата е да изясни кой е направил записите по “Яневагейт” (или “Двете каки”), а не дали са се случвали описаните в тях събития. Както и защо “личната отговорност на безотговорните или некомпетентни магистрати не стана част от съдебната реформа?” По повод, че самата тя е обвиняема, Ченалова бе напомнила, че е практика осъждани лица да са основни свидетели (явни или анонимни) по делата на прокуратурата.

От Асоциацията на прокурорите отговарят:

“Отхвърляме внушенията, че прокурорите действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси и определяме тези твърдения като манипулативни и популистки. Чрез тяхното разпространение в обществото умишлено се насажда усещане, че прокурорите са безволеви и инертни личности. Тези внушения не кореспондират с хилядите случаи, когато прокуратурата се е намесвала решително и е защитавала обществения интерес и закона.

Твърдим, че прокурорите изпълняват стриктно и безпристрастно своите професионални задължения, които Конституцията и законите им вменяват.През 2015 г сме внесли в съда 33 411 наказателни дела, като 97 % от тях са приключили успешно с влязла в сила осъдителна присъда.

Не приемаме хора със спорна професионална репутация да поемат знамето на борци с неправдите и да атакуват  безскрупулно  и манипулативно нелекия труд на стотици прокурори!”

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.