Последни новини
Home / Законът / Прокурори срещу Ченалова: Не действаме по команда, не сме безволеви!

Прокурори срещу Ченалова: Не действаме по команда, не сме безволеви!

Defakto.bg

Категорично несъгласие с обвиненията на доскорошния съдия Румяна Ченалова изразиха от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите.

Повод за гневната им реакция е отворено писмо на Ченалова до медиите, в което тя обвини Сотир Цацаров в избирателни и манипулирани проверки, намеса в дела, отказ да разследва болни случаи като „Яневагейт“ и твърденията на банкера Цветан Василев как се е стигнало до фалита на КТБ. Тя питаше включително защо приоритет на прокуратурата е да изясни кой е направил записите по „Яневагейт“ (или „Двете каки“), а не дали са се случвали описаните в тях събития. Както и защо „личната отговорност на безотговорните или некомпетентни магистрати не стана част от съдебната реформа?“ По повод, че самата тя е обвиняема, Ченалова бе напомнила, че е практика осъждани лица да са основни свидетели (явни или анонимни) по делата на прокуратурата.

От Асоциацията на прокурорите отговарят:

„Отхвърляме внушенията, че прокурорите действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси и определяме тези твърдения като манипулативни и популистки. Чрез тяхното разпространение в обществото умишлено се насажда усещане, че прокурорите са безволеви и инертни личности. Тези внушения не кореспондират с хилядите случаи, когато прокуратурата се е намесвала решително и е защитавала обществения интерес и закона.

Твърдим, че прокурорите изпълняват стриктно и безпристрастно своите професионални задължения, които Конституцията и законите им вменяват.През 2015 г сме внесли в съда 33 411 наказателни дела, като 97 % от тях са приключили успешно с влязла в сила осъдителна присъда.

Не приемаме хора със спорна професионална репутация да поемат знамето на борци с неправдите и да атакуват  безскрупулно  и манипулативно нелекия труд на стотици прокурори!“

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.