Последни новини
Home / Законът / В първия си „нов“ избор съдиите от ВСС пренебрегнаха новите правила

В първия си „нов“ избор съдиите от ВСС пренебрегнаха новите правила

Defakto.bg

Промените в Закона за съдебната власт не проработиха. Мнозинството в съдийската колегия на ВСС ги пренебрегна в първия си избор на съдебен шеф по новите правила.

Измежду трима кандидати за председател на Административен съд-Перник ВСС избра съдия от друг, по-нисък по ранг съд. При наличието на категоричната повеля в чл. 169 от ЗСВ – за административен ръководител се избира съдия от същия или по-вишестоящ орган. И само „по изключение” може да се одобрява кандидат от по-нишестоящ съд.

В тази надпревара имаше магистрат от административния съд, нещо повече – подкрепен и от общото събрание на съда след изслушването му. Но…

С гласовете на 8 „за” мнозинството в колегията избра за шеф на административния съд в Перник Даниела Ахлудова, председател на районния съд в града. Ивайло Иванов от административния съд получи 6 „за”, третият кандидат Роман Николов не спечели подкрепа.

Иначе и тримата имаха ръководен опит. Даниела Ахлудова бе в началото на мандата си начело на райониня съд, но е била и зам.-председател там. Роман Николов е дългогодишен ръководител на Районния съд в Брезник и е изчерпал позволените два мандата като такъв.

Ивайло Иванов единствен работи в административния съд, 7 месеца е бил и и.ф. председател. Преди това е оглавявал Районния съд в Костинброд. И е подкрепен от общото събрание. Зад конкурента Николов пък е застанала сдружението на съдебните служители.

 

В момента в административния съд в Перник работят трима съдии.

 

А дебатът във ВСС на моменти ставаше смехотворен.

След като Димитър Узунов обяви, че ще подкрепи кандидатката Ахладова, Калин Калпакчиев напомни за новите правила на закона. Бе категоричен – основание за изключение в случая няма. Още повече, че единственият кандидат от съда очевидно е добре подготвен и убедителен. Работи за екипния принцип и се е справил въпреки малкия брой съдии.

Налице е изключителност, тутакси опонира Галя Георгиева. А именно – в административния съд имало още един свободен щат. „Това обстоятелство създава изключителност на случая, да преценим кой от председателите на районните съдилища може да заеме председателското място на административния съд в Перник, да се попълни щата и да се облекчи работата”, обяви Георгиева. И заяви -спирам се на съдия Ахладова. С две думи – да я изберем, за да попълним така щата! При положение, че това би могло да стане и с обявяване на конкурс за вакантната бройка.

Узунов пък заяви, че Ахлудова изброила 10 на брой конкретни и изпълними цели. И се ядоса на реакцията на някои от колегите си. „Госпожо Карагьозова, много ви моля, не се подхилвайте!”, направи забележка Узунов.

Единствено Милка Итова даде аргументи по същество и изтъкна, че Даниела Ахлудова е оглавявала съд, в пъти по-голям и по-натоварен от административния и се е справила отлично.

„Вече сте взели решението си, макар че законът е ясен. Аргументите на г-н Узунов са повече от неотносими, сравняваме качествата, когато кандидатите са в равна позиция, а случаят не е такъв. Аргументът на г-жа Георгиева не е сериозен, не може незаетото щатно място да е аргумент”, обобщи Калпакчиев.

Лозан Панов, Юлия Ковачева, Соня Найденова приканиха да се зачита законът.

Резултатът е говорящ.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.