Последни новини
Home / Законът / Кадровици нападнаха КАК, искала да се „устройва“ при тях

Кадровици нападнаха КАК, искала да се „устройва“ при тях

Defakto.bg

Настояването на председателя на новосформираната Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) Вероника Имова да се осигурят помещения за работа на нейните колеги доведе до първия й сблъсък с членове на ВСС. Придобивате „ясна и истинска представа“ за Висшия съдебен съвет, обобщи Юлия Ковачева от „опозицията“.

Сценката се разигра на заседанието на съдийската колегия днес. Случи се, след като Вероника Имова, съдия от Върховния касационен съд, обясни настояванията от името на КАК. В комисията, която занапред поема всички атестации на съдиите в страната и се включва в конкурсните процедури, има 11 „външни“ членове – действащи магистрати, избрани от ВКС и ВАС, напуснали пряката си работа за 1 г. За тях няма работни места в сградата на ВСС, но предложения вариант да се настанят в Съюза на юристите в съседство, след оглед се е оказал неподходящ.  Още повече, че работата на съдиите от КАК зависи и от администрацията, която е на ВСС и е по-удачно да са на едно място. В комисията вече били затрупани с папки, заварили 130 неприключени преписки.

„Ние искаме да работим, включително и за авторитета на съдебната власт и на ВСС, извършваме държавна дейност. Ако не срещнем разбиране, няма да можем да свършим работата си. Моля ви, не ни разочаровайте!“, обърна се Имова към кадровиците. Даде и варианти за „устройване“ в сградата на ВСС – кабинет на 4 етаж, който би могъл да събере 4-5 от членовете на КАК и зала на 5 етаж за останалите. В момента им е отпуснат само кабинетът на председателстващия.

Искането за настаняване във ВСС е резонно, обяви Георги Колев.

Калин Калпакчиев заяви, че кадровиците с кабинети на 3 и 4 етаж могат да се „попосъберат“ също да освободят място. Но крайното решение зависи от пленума, за това предложи колегията отново да отнесе въпроса за настаняването до него. А после вече щели да се видят конкретните варианти.

Главният секретар на ВСС Димитър Тончев се върна на идеята да се прегради залата, където са журналистите и мониторът, пряко излъчващ заседанията на съвета.

Формулира се предложение до пленума да вземе решение за осигуряване на работни места в сградата на ВСС. И това се оказа проблем.

„Виждам, че хората от КАК не са наясно с новата си дейност. Тяхната работа се свежда основно до посещения в съдилищата, разговори с атестираните, присъствие в техните състави. Сега разбирам, че се имало 130 незавършени преписки от предишната комисия.  За ваша информация – когато ние дойдохме имаше незавършени над 300!“, ядоса се Светла Петкова. И нападна новата комисия: „Първите ви изисквания са за устройване в сградата на ВСС независимо от всичко, без дори да се прояви разбиране, че съветът има много функциии и дейността му ще бъде осуетена. Във визирания кабинет и зала от  понеделник до петък заседават комисии на съвета по правни и институционални въпроси, по дисциплинарна дейност… Всички дисциплинарни дела се провеждат там! Не виждам защо при наличие на две големи зали в СЮБ и ползване и на заседателна зала да не можете да работите там. Нека ръководството на КАК малко по-отговорно помисли за дейността си, а не за претенциите да се устрои в сградата на съвета! Вие във ВКС по трима в кабинет ли сте? Тук е дядовата ръкавичка, не можем да разширим сградата!“

Тук Соня Найденова прикани да се спре с обидите. „Да говорим, че не можем да намерим две помещения, където да устроим по 5 съдии е абсурдно. Ние не сме нещо по-различно и нещо повече от тези съдии!“, обяви тя.

С 11 „за“ и 1 „против“ колегията реши да отнесе проблема до пленума на ВСС, оправомощен по закон да се произнася по „сградните“ въпроси.

„Благодаря за проявеното разбиране, високото чувство за колегиалност и отговорност. Задачите ни са много по-сериозни и различни от изпълняваните досега, свързани са с цялостно извършване процеса на атестиране на колегите из цялата страна и в тази връзка се изисква не само посешения из съдилищата, но и много сериозна аналитична работа по преписките на колегите, за което се искат работни места“, каза Вероника Имова на финала.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.