Последни новини
Home / Законът / Здравка Калайджиева: Предаването на седемте турски граждани на Турция, без съдебен контрол, е беззаконие

Здравка Калайджиева: Предаването на седемте турски граждани на Турция, без съдебен контрол, е беззаконие

Defakto.bg

В предаването на седемте турски граждани, заподозрени за противници на режима на Ердоган, има много въпросителни и нито един ясен отговор. Не знаем на какво основание е издадена заповедта за тяхното извеждане от България, обжалвана ли е тя или не и защо, защо при предаването не е присъствал омбудсманът или представител на правозащитна организация – това заяви по телевизия BIT известният юрист Здравка Калайджиева, доскоро наш съдия в Евросъда по правата на човека в Страсбург. Имаме задължения включително срещу предотвратяване на риска от изтезания, поставяне под заплаха на живота и сигурността на попадналите на наша територия, а не знаем каква е съдбата на тези хора след предаването им, добави Калайджиева.

Правовата държава е правова, защото предвижда правила и процедура за тяхното спазване, категорична бе юристката.

От МВР бяха съобщили, че те са предадени с принудителна административна мярка заради нелегално влизане в страната. С Турция имаме безвизов режим,  т.е. всеки техен гражданин, който има лични документи може да влезе в България и това не е незаконно. Не е задължително и влизането да е отбелязано на граничен пункт, категорична бе Здравка Калайджиева. Разби и оправданието, че предаването е станало на базата на споразумение за реадмисия. То касае граждани на трети страни, а не на Турция и на България, подчерта юристката.

Не може който и да е гражданин да бъде отведен до границата и предаден на турските, гръцките, сръбските власти, защото така е преценил някой граничен полицай на принципа „не ме кефиш брато“, илюстрира абсурда Здравка Калайджиева.

„Експулсирането е въпрос на процедура, в случая по искане на МВР, но подлежи на съдебен контрол. Единствено на съдебен контрол не подлежи отказът да се издаде виза, но не говорим за това.

Нашият закон предвижда право на обжалване на заповед за извеждане от страната, дори и в заповедта да пише, че подлежи на незабавно изпълнение. Иначе правото на жалба ще е безпредметно“, обяви Калайджиева. И даде пример с гледано в съда в Страсбург дело срещу Франция, по което заповедта за извеждане на момче от Гвинея е била изпълнена, преди да се произнесе съдът. Това е неефективен съдебен контрол, е решението на Страсбург. В същото време според българския закон съдът преценява дали да спре действието на заповедта.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Един коментар

  1. Не сме правова държава защото продължаваме да се управляваме от бивши комунисти по правилата на старата им тоталитарна държава, сега залюбили се с американската представителна демокрация. И не мислете ,че това е само в България, а е във всички бивши комунистически страни. За да станем правова държава трябва да заложим правните норми на развитите европейски демокрации от северна и средна Европа в законодателството от главата до петите. Но никой не ги преподава в България, нито някой магистрат ги знае, защото „вся власть советом“ + медии и хуманитарно образование продължава да е пълно със стари комунистически кадри учили и познаващи само правото на Вишински сега под диригенската палка на „Отворено общество“. 😉
    http://ideyazabulgaria.org/autors/doraapostolova/4929-4929

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.