Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Няма скандали във ВСС, има битка за правила между критично малцинство и зависимо мнозинство

Лозан Панов: Няма скандали във ВСС, има битка за правила между критично малцинство и зависимо мнозинство

Defakto.bg

Противопоставянето във Висшия съдебен съвет не е скандал, то е битка за независимост, законност и спазване на правилата. Тя се води между едно “критично малцинство” и “зависимо мнозинство”. Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира пред БТВ последните драми в кадровия орган на третата власт.

Преди това обаче на въпрос по горещата тема длъжна ли е наистина България да връща на Турция противниците на Ердоган, понеже били влезли незаконно, Панов бе категоричен: “Онези турски граждани,   които кацнаха с хеликоптер в Гърция бяха ли върнати? Не. Значи има правозащитни стандарти, които се спазват, включително и от съседни държави”.

Конфликтите са спирачка пред произвола

Няма как в една правова държава да няма конфликти, стълкновенията са начинът едната власт да не е над другата, те позволяват да не се стига до автокрация, обясни Панов вижданията си за борбата на идеи, мнения и принципи. Илюстрира го с конкретни примери за нагласени обществени поръчки и кражбата на имущество на чужди инвеститори.

Само едно добре работеща съдебна система с прокуратура на място, работещ съд и навременни наказания може да ограничи това, категоричен бе председателят на ВКС. А залогът е голям. “Когато сигналът е – тук ще ви откраднат фирмата, как очаквате в България да идват инвеститори?”, попита той.

Манипулация е, че всички са маскари

Когато противостоянето и отстояването на независимост се определя като скандал, това е манипулация, изкарваща, че всички са маскари, смята Панов.

Във ВСС не всички са маскари, бе категоричен той. Има “критично малцинство” с рефлекс при накърнено независимост и мнозинство, което може да се нарече зависимо, на колеги, които се опитват да спазват правилата и на други, които се опитват да ги игнорират, обясни председателят на ВКС.

Пак се позова на примери. Еднолично, без правила и извън тях, по неясни критерии представляващият съдебния съвет Димитър Узунов, който не е шеф на ВСС, е определил участниците в срещата с проверяващите държавното ни обвинение европрокурори, за да се чуе от тях какво? Между излъчените от Узунов няма нито един от “критичното малцинство”, подчерта Панов. А после, въпреки внесеното искане за неговата оставка, същият Узунов не го придвижва към дневния ред на съвета, за което Де факто писа. “Дали е зависимост или не, всеки да прецени. Но виждате как един произвол, един лош прецедент води след себе си други последици”, обобщи Лозан Панов.

Нямам конфликт с Цацаров, задавам въпроси и искам отговори

Нямам конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров, задаването на въпроси не е конфликт, бе друг отговор на Лозан Панов. Той е категоричен: Ако нямаме ясна позиция по “Яневагейт”, по КТБ, ако се говори за цензуриране на членове на ВСС какво и пред коя медия да говорят, е нормална реакция да си срещу това.

“Не мога да не попитам главния прокурор какво се случва с “Яневагейт” или “Двете каки”- проблемът не е в записите, а в липсата на реакция на институциите. Единият субект казва да, участвала съм, другият – не помня, третият – да, това са гласовете и на Владимира Янева, и на Румяна Ченалова и нищо не се случва! Както и за КТБ – какво значение има откъде се казват фактите, важното е дали е истина или не. Най-големите разкрития на скандали, корупционни сделки и т.н. е ставало от хора вътре от системата. А приликата между Румяна Ченалова и Цветан Василев е, че те са от системата. Твърденията им са проверими и е нормално да питам защо не е направено, иначе отново заподозрян ще е цялата съдебна система”, заяви Лозан Панов.

И добави: “Ако г-н Узунов и мнозинството е очаквало от мен да имам тяхното поведение, изобщо да не ме бяха избирали. Няма как да не реагирам със заемането на принципна позиция и противопоставянето на нарушаването на правилата. Иначе с мълчанието си ще стана част от това, а не искам”.

Не познавам Костов, не съм кандидат за нищо

По повод последни “разкрития”, че се е срещал с Иван Костов и е получавал компромати от него срещу членове на ВСС, Лозан Панов обяви: “Единствената прилика между мен и Иван Костов е, че сме вегетарианци. Не го познавам, не се срещам с него”.

А тъй като зачестиха обвиненията, че е обвързан с политиката и търси постове там, добави: “Не съм бил претендент за президент, вицепрезидент, служебен премиер”.

На въпрос какво става с делото за инцидента, при който самият Панов бе блъснат на пешеходна пътека от автомобил на руски гражданин навръх номинацията му за председател на ВКС, каза: “Явявал съм се в съда, давал съм показания, запознах се с руския гражданин, той е човекът, който ме е закарал до болницата.”

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.