Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Няма скандали във ВСС, има битка за правила между критично малцинство и зависимо мнозинство

Лозан Панов: Няма скандали във ВСС, има битка за правила между критично малцинство и зависимо мнозинство

Defakto.bg

Противопоставянето във Висшия съдебен съвет не е скандал, то е битка за независимост, законност и спазване на правилата. Тя се води между едно „критично малцинство“ и „зависимо мнозинство“. Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира пред БТВ последните драми в кадровия орган на третата власт.

Преди това обаче на въпрос по горещата тема длъжна ли е наистина България да връща на Турция противниците на Ердоган, понеже били влезли незаконно, Панов бе категоричен: „Онези турски граждани,   които кацнаха с хеликоптер в Гърция бяха ли върнати? Не. Значи има правозащитни стандарти, които се спазват, включително и от съседни държави“.

Конфликтите са спирачка пред произвола

Няма как в една правова държава да няма конфликти, стълкновенията са начинът едната власт да не е над другата, те позволяват да не се стига до автокрация, обясни Панов вижданията си за борбата на идеи, мнения и принципи. Илюстрира го с конкретни примери за нагласени обществени поръчки и кражбата на имущество на чужди инвеститори.

Само едно добре работеща съдебна система с прокуратура на място, работещ съд и навременни наказания може да ограничи това, категоричен бе председателят на ВКС. А залогът е голям. „Когато сигналът е – тук ще ви откраднат фирмата, как очаквате в България да идват инвеститори?“, попита той.

Манипулация е, че всички са маскари

Когато противостоянето и отстояването на независимост се определя като скандал, това е манипулация, изкарваща, че всички са маскари, смята Панов.

Във ВСС не всички са маскари, бе категоричен той. Има „критично малцинство“ с рефлекс при накърнено независимост и мнозинство, което може да се нарече зависимо, на колеги, които се опитват да спазват правилата и на други, които се опитват да ги игнорират, обясни председателят на ВКС.

Пак се позова на примери. Еднолично, без правила и извън тях, по неясни критерии представляващият съдебния съвет Димитър Узунов, който не е шеф на ВСС, е определил участниците в срещата с проверяващите държавното ни обвинение европрокурори, за да се чуе от тях какво? Между излъчените от Узунов няма нито един от „критичното малцинство“, подчерта Панов. А после, въпреки внесеното искане за неговата оставка, същият Узунов не го придвижва към дневния ред на съвета, за което Де факто писа. „Дали е зависимост или не, всеки да прецени. Но виждате как един произвол, един лош прецедент води след себе си други последици“, обобщи Лозан Панов.

Нямам конфликт с Цацаров, задавам въпроси и искам отговори

Нямам конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров, задаването на въпроси не е конфликт, бе друг отговор на Лозан Панов. Той е категоричен: Ако нямаме ясна позиция по „Яневагейт“, по КТБ, ако се говори за цензуриране на членове на ВСС какво и пред коя медия да говорят, е нормална реакция да си срещу това.

„Не мога да не попитам главния прокурор какво се случва с „Яневагейт“ или „Двете каки“- проблемът не е в записите, а в липсата на реакция на институциите. Единият субект казва да, участвала съм, другият – не помня, третият – да, това са гласовете и на Владимира Янева, и на Румяна Ченалова и нищо не се случва! Както и за КТБ – какво значение има откъде се казват фактите, важното е дали е истина или не. Най-големите разкрития на скандали, корупционни сделки и т.н. е ставало от хора вътре от системата. А приликата между Румяна Ченалова и Цветан Василев е, че те са от системата. Твърденията им са проверими и е нормално да питам защо не е направено, иначе отново заподозрян ще е цялата съдебна система“, заяви Лозан Панов.

И добави: „Ако г-н Узунов и мнозинството е очаквало от мен да имам тяхното поведение, изобщо да не ме бяха избирали. Няма как да не реагирам със заемането на принципна позиция и противопоставянето на нарушаването на правилата. Иначе с мълчанието си ще стана част от това, а не искам“.

Не познавам Костов, не съм кандидат за нищо

По повод последни „разкрития“, че се е срещал с Иван Костов и е получавал компромати от него срещу членове на ВСС, Лозан Панов обяви: „Единствената прилика между мен и Иван Костов е, че сме вегетарианци. Не го познавам, не се срещам с него“.

А тъй като зачестиха обвиненията, че е обвързан с политиката и търси постове там, добави: „Не съм бил претендент за президент, вицепрезидент, служебен премиер“.

На въпрос какво става с делото за инцидента, при който самият Панов бе блъснат на пешеходна пътека от автомобил на руски гражданин навръх номинацията му за председател на ВКС, каза: „Явявал съм се в съда, давал съм показания, запознах се с руския гражданин, той е човекът, който ме е закарал до болницата.“

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.