Последни новини
Home / Законът / Очаквано, прокуратурата обвини бивш министър от БСП за АЕЦ „Белене“

Очаквано, прокуратурата обвини бивш министър от БСП за АЕЦ „Белене“

Defakto.bg

Бившият министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров стана обвиняем по делото за АЕЦ „Белене“. Димитров бе министър от квотата на БСП, а от няколко дни усилено се говори, че прокуратурата готви обвинения срещу някогашен министър. Вчера Димитров бе отстранен от управата на държавното предприятие „Радиоктивни отпадъци“. Като представители на държавата бяха оттеглени също колегите му Румен Овчаров и Асен Гагаузов. Случва се по време на предизборната кампания.

Днес сутринта Петър Димитров бе извикан в столичното следствие и на влизане заяви: „Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания“. Излезе вече като обвиняем.

А прокуратурата разпространи съобщение:

„Днес, 19.10.2016 г. СГП привлече като обвиняем Петър Димитров – бивш министър на икономиката и енергетиката за престъпление по чл. чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал. 2 от НК.

Наказателната му отговорност е ангажирана затова, че в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13.12.2007 г. умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД/ – лица, на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК ЕАД , при сключването на „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“.

На 28.11.2007 г., Любомир Велков и Мардик Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка – „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“ с „АТОМСТРОЙЕКСПОРТ“, като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – МИЕ в НЕК ЕАД е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК ЕАД Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал.

Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери – 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай.

Петър Димитров е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора.

Разследването по делото продължава.“

За договора с „Атомстройекспорт“ вече бяха обвинени бившите шефове в НЕК  Любомир Велков и Мардик Папазян.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.