Последни новини
Home / Законът / Потайно и скандално пак предаваме на Турция врагове на Ердоган.Срам!

Потайно и скандално пак предаваме на Турция врагове на Ердоган.Срам!

Defakto.bg
ZATVOR1Двама, поддържали акаунта на интернет феномена под името Фуат Авни в „Туитър“, провокирали редица скандали с разкритията си за управляващите и избягали в България след проваления опит за военен преврат в Турция, са били предадени обратно на турските власти, отново тихомълком, съобщи БГНЕС. Разкритието е направено от бившия министър на вътрешните работи Ефкан Ала, паднал жертва на реконструкцията на кабинета след метежа от 15 юли т.г., при разпита пред парламентарната комисия за разследването на преврата.
„Туитър“ феноменът под името Фуат Авни не е един човек, част от групата е зад решетките, другите ще бъдат заловени. Тази група се е занимавала с проучване на правителствени документи, събирала е и огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството. После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата ПСР. Така се е превърнала в огромна организация. Средно годишно подслушваните от нея са между 250 хиляди и половин милион души. Ако един от тях говори с 10 човека, смятайте за какво мащабно подслушване става дума“ , казва Ала пред разследващата комисия. Скандалните разкрития на групата „Фуат Авни“ в социалната мрежа започват от аферата 17-25 декември 2014 г., когато в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90% от управляващите. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване. Според екс министъра Ала 99% от служителите в разузнаването са сменени, 35 хиляди са преназначени на други места, 5-6 хиляди са уволнени, но много от тях в съюз с магистратите са върнати на постовете си. Голяма част от разузнавачите са пенсионирани и близо 40 000 души се простиха с работата си в сектора, пише в.“Джумхуриет“. Турските власти все още не са наясно колко са онези, които захранват с конкретни данни профила на Фуат Авни и клатят държавата, но е известно, че двама от тях са успели да се прехвърлят в България и са предадени обратно. Кога са преминали границата, кога българските власти са ги върнали на Турция, не се съобщава нито в турските медии, нито пък българските са били известени официално, което напоследък се наложи като традиция. В Турция пишат, че Фуат Авни е избягал в България, но всички там са наясно, че става дума за група, контролираща и огласяваща данни, които компрометират правителството в Анкара. Според бившия вътрешен министър Ефкан Ала със сигурност има и други, свързани с мистериозния акаунт в „Туитър“, които обикалят Европа, но още не са разкрити. Пишещите под това име са хора от управляващата Партия на справедливостта и развитието, имат над 3 млн.последователи в социалната мрежа, след като се регистрираха на 18 февруари 2014 г. в нея. Името Фуат Авни стана широко популярно, след като огласи данни от грандиозната афера за корупция и подкупи в космически размери от декември 2014 г., за редица нередности в изборите и тайните операции на кабинета. На 20 юли, 5 дни след опита за военен преврат, бе арестуван Акиф Мустафа Кочийт, нарочен за главатар на групировката. Той бе директор на финансовото разузнаване в правителството, разследването продължава. Кои са двамата служители във въпросната дирекция, задържани в България и при какви обстоятелства, предадени на турските власти, кога и защо, искали ли са политическо убежище, имало ли е някаква съдебна процедура, не се посочва в десетките публикации.
Новината хвърля още светлина върху поредица скандални предавания на Турция на преследвани от режима на Ердоган. След Абдуллах Бююк, върнат в Турция въпреки няколко отказа на българския съд да разреши екстрадиция, на 17 октомври от съобщения на турските медии стана ясно, че властите ни буквално са връчили на южната ни съседка седмина мъже, заподозрени в участие в организацията на Гюлен ФЕТО, открити между товарите за експорт в каросерията на турски тир, пътуващ за Румъния. А на 18 октомври от МВР се заоправдаваха, че това станало по силата на споразумение за реадмисия, пък и бегълците не били поискали убежище (Бююк го беше поискал, но какво от това?). Сред предадените са са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в. “Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур.
За пореден път България безобразно  пренебрегна и наруши най-висшия документ в Европа за опазване на достойнството на хората –  Конвенцията за правата и свободите и  човешките права, категоричен бе  адвокат Хаджигенов тази сутрин пред Би Ти Ви. Не МВР , а съдът трябва да се произнася за връщането на бегълци от Турция. Другото е просто отвличане на хора, добави той.
Поне един от седмината турски граждани, върнати в Турция, е искал или му е било обещано да бъде изправен пред български съд, но въпреки това е бил експулсиран без никаква съдебна процедура.
Това се разбра от интервю на репортера на БТВ Стоян Георгиев със сина на един от експулсираните турски гражданин, излъчено в сутрешния блок на телевизията.
„В петък вечерта в 7.30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда. Обади се отново тази сутрин /вторник – бел. ред./ и каза: аз съм в Истанбул и ще ме съдят там. Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави“, разказа той.

Според говорещия мъж, който пожела анонимност и гласът му беше преправен, баща му вероятно се намира в полицейски участък и още не е изправен пред съдия и в Истанбул. „Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава, мислех, че България няма да приключи случая по този начин без съдебен процес“, добави той.

Срам!

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.