Последни новини
Home / Законът / Адвокатите: В правовата държава няма дилема  „права или сигурност“

Адвокатите: В правовата държава няма дилема  „права или сигурност“

Defakto.bg

 

По повод принудителното връщане в Турция на седемте бегълци от режима на Ердоган, Висшият адвокатски съвет в декларация напомня, че България е страна по Конвенцията за човешките права и е длъжна да спазва забраната за нечовешко и унизително третиране и изтезания. Както и че не бива да връща чужденци  в държави, от които  бягат, защото  животът им е застрашен.

Адвокатите са категорични –  само съдът при упражнено право на защита  може да направи обективна преценка налице  ли са основания за  експулсиране  на чужди граждани.  

Ето пълният текст на декларацията:

Висшият адвокатски съвет, при липсата на официално становище на българското правителството, изразява загрижеността си от коментираните в обществото данни за принудителното връщане на турски граждани, извършвано от български органи на изпълнителната власт в нарушение на законоустановения ред.

Длъжни сме да напомним, че принудителното връщане на чужди граждани без ясни правни основания крие реален риск за нарушаване на чл.  3 на ратифицираната от Република България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи. В тази разпоредба се съдържа абсолютната забрана за нечовешко и унизително отнасяне и изтезания. Това означава, че българските власти са длъжни не само да се въздържат от такива действия, но и да не предават лица, намиращи се на територията на нашата страна, на държави, в които тези лица биха били застрашени от нечовешко и унизително отнасяне. В правовите държави с реално разделение на властите принципът за върховенство на закона налага казусите, поставящи пред властите тежки етични и правни дилеми, да бъдат решавани единствено и само от съд.

Само независим и безпристрастен съд би могъл, след обективна преценка на фактите и упражнено право на защита на засегнатите лица, да се ориентира в сложната юридическа йерархия на нормативните актове, регулиращи тези правоотношения.

Припомняме, че в правовата държава дилемата „права или сигурност“ не съществува. Върховенството на закона и спазването на правата на човека от всички власти са единствена гаранция за индивидуалната и обществена сигурност.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.