Последни новини
Home / Законът / ИКАР зове за дисциплинарно дело срещу адвоката, шушукал си с „двете каки“

ИКАР зове за дисциплинарно дело срещу адвоката, шушукал си с „двете каки“

Defakto.bg

Новоучреденият адовокатски комитет за адвокатска реформа ИКАР навлиза бурно в обществено политическия  живот.  На  20.10.2016 г.  защитниците са депозирали в деловодството на Висшия адвокатски съвет  Отворено писмо. В него те настояват да се открие  дисциплинарно производство срещу адвокат  Момчил Мондешки, нашумял в шушукането с бившия шеф  на СГС Владимира Янева и бившата съдийка от същия съд Румяна Ченалова.

Публикуваме пълният текст на писмото, адресирано до ВАдС, до Съвета на Адвокатска колегия–Стара Загора и всички адвокати в България.  Ето го:

ОТВОРЕНО ПИСМО
Уважаеми колеги,

Ние, долуподписаните адвокати, учредители на Инициативен комитет за адвокатска реформа (ИКАР) заявяваме, че сме изключително разтревожени от данните съдържащи се в множеството публикации, които излязоха в последните няколко седмици на сайта „Бивол”. Обществено достояние станаха записи, в които се твърди, че участват лицата Владимира Янева, Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки, а именно:

19.10.2016 г.
Янева: „Службите не са на Бойко. На Делян са.“

Янева: „Службите не са на Бойко. На Делян са.“

18.10.2016 г.
Мондешки с информация от ДАНС: Разработват „Петя“, по „Червеи“ има 20 съдии

Мондешки с информация от ДАНС: Разработват „Петя“, по „Червеи“ има 20 съдии

14.10.2016 г.
Янева „поизвадила“ от кабинета си „това-онова“. СГС призна за изчезнали документи

Янева „поизвадила“ от кабинета си „това-онова“. СГС призна за изчезнали документи

12.10.2016 г.
Министърът да „яде бой“. С Галя сме се разбрали

Министърът да „яде бой“. С Галя сме се разбрали

11.10.2016 г.
Янева измъкнала от съда червена папка, която много притеснявала Мондешки

Янева измъкнала от съда червена папка, която много притеснявала Мондешки

10.10.2016 г.
Властта се упражнява на карти при Бойко

Властта се упражнява на карти при Бойко

07.10.2016 г.
ПИБаджии събирали фонд за спасението на Янева

ПИБаджии събирали фонд за спасението на Янева

05.10.2016 г.
„Цецо и Бойко“ подслушват на корем и „с това те удрят“

„Цецо и Бойко“ подслушват на корем и „с това те удрят“

03.10.2016 г.
Венелина към Янева: „Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?“

Венелина към Янева: „Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?“

В публикациите се твърди, че адв. Момчил Мондешки участва във всички изброени разговори. То този момент той не е излязъл с публично изявление дали изнесените данни са верни или не.

Същевременно името на адв. Момчил Мондешки беше цитирано в медиите, които обсъждаха доклада на ВСС за извършената проверка на работата на Софийски Градски Съд:

Новите синдици в КТБ: С малко опит и спорен контакт
да се обръща внимание: „От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото „Белведере“ и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки. За лицето Момчил Мондешки, за който се събраха данни, че свободно е контактувал както със съдии, така и със служители от съда, ще стане реч по-надолу в доклада, но очевидно тази личност има отношение към нарушенията, извършени от Румяна Ченалова в качеството й на съдия по конкретни търговски дела.“

Ако се окаже, че адв. Момчил Мондешки действително е участвал в изнесените разговори и е обсъждал изнесените скандални теми би се оказало, че член на адвокатската гилдия е замесен по абсолютно недопустими, от гледище на устоите на адвокатската професия, отношения с членове на съдебната система, изпълнителната власт, правоохранителните органи, насочени към пряко незаконосъобразно обслужване на икономически и политически интереси.

Всички ние като адвокати сме длъжни да вземем отношение, когато от действията на член на гилдията са заложени авторитета, престижа и достойнството на цялата адвокатура.

Настояваме Висшия адвокатски съвет да оповести становщето си дали изнесените в медиите данни и обстоятелства за адв. Момчил Мондешки трябва да бъдат проверени в дисициплинарно производство за нарушение по чл. 132, ал.1, т.10, предл.1 ЗА – уронване на престижа и достойнството на професията.

Настояваме компетентните дисициплинарни органи на адвокатурата да се самосезират спешно от публикациите в медиите и да проведат такова дисциплинарно производство.
Бързото решаване на този казус е задължително. Ако изнесеното в публикациите е неистина, органите на адвокатурата са длъжни да защитят адв. Момчил Мондешки. Ако изнесеното в публикациите е вярно той трябва да понесе предвидената в закона отговорност – той не бива повече да бъде адвокат. Средно положение няма. Бездействието на органите на адвокатурата до момента е абсолютно недопустимо.

Призоваваме всички редови адвокати в страната да се включат тази подписка, с която да изразим волята на свободната адвокатура да самоочисти редиците си от колеги, които срамят професията и всички нас.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.