Последни новини
Home / Законът / Падна таванът на секциите само за Европейския съюз

Падна таванът на секциите само за Европейския съюз

Defakto.bg

Без изненади ( засега) мнозинството в парламента свали таванът за избирателните секциите в чужбина,  но само за страните от Европейския съюз (ЕС).

За квадратчето „Не подкрепям никого“ депутатите на първо четене приеха два законопроекта.  Първият, на  ГЕРБ  предлага протесният вот да се брои при изчисляване на резултата във всички видове избори. Другият е на реформатори и предвижда гласовете „Не подкрепям никого“ да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. на президентски и кметски.  В понеделник стана ясно, че консенсусно на второ четене трябва да бъде покрепен вариантът на реформаторите.

Предложенията на опозицията да отпадне задължителното гласуване, да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“, да падне таванът за секциите във всички чужди държави и да се разреши агитацията на чужд език с превод на български не бяха приети.
Второто четене на поправките в пленарната зала ще бъде другата седмица.  След обяд правната комисия заседава, за да сглоби в един приетите на първо четене законопроекти.

В Турция, САЩ и Канада само по 35 секции  

За да запази подкрепата на Патриотичния фронт за правителството, мнозинството в парламента одобри на първо четене отпадане на тавана за секциите в чужбина, но само за страните в ЕС. Така в Турция, САЩ и Канада остава органичението за 35 избори бюра. Прилагането на различни критерий за възможностите на гласуване е откровенно нарушение на Конституцията, смятат експерти по конституционно право.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Тунчер Кърджалиев определи решението като „дискриминационно“ и заговори за предсрочни парламентарни избори през април-май. Заради тези текстове и заради задължителното гласуване от движението отново обявиха, че трябва да бъде сезиран Конституционния съд.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък нарече безпрецедентния ремонт на Изборния кодекс по време на кампанията „сделка за оставане във властта“. АБВ поиска таванът за секциите във всички чужди държави да бъде 55, но предложението не бе одобрено. Отхвърлен бе и законопроектът на Радан Кънев таванът за секциите да отпадне навсякъде.

Оправдания 

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) на няколко пъти обясни как депутатите от партията на Бойко Борисов искат гласовете „Не подкрепям никого“ да се отчитат при определяне на резултата от всички видове избори, но се налага компромис заради коалиционните партньори. Очакванията са по искане на реформатори на второ четене да се стигне до решение протесният вот да не се брои при определяне на резултата на пропорционални избори – парламентарни, за евродепутати и за общински съветници. За да не се вдига изкуствено 4-процентната бариера за влизане на партии в парламента, което ще удари малките партии и коалиции.
„Проблемът е в задължителното гласуване, което е плод на политически пазарлъци по различни теми“, репликира  Гроздан Караджов. Въвеждането на задължителното гласуване стана през април по настояване на „патриотите“.
Кирилов обаче отвърна, че има практики в други държави, според които протестният вот намалява местата в парламента – например ако е 15 %, колкото били невалидните бюлетини на предишни избори у нас, местата в българския парламент трябвало да се намалят от 240 на 200.
Спешният ремонт на Изборния кодекс се наложи именно заради методиката за отчитане на резултатите от президентските избори, според която определените за действителни според кодекса гласове „Не подкрепям никого“ се броят само за избирателната активност, но не и при определяне на крайния резултат. Според юристи това противоречи на конституцията, която изисква преброяването на всички действителни гласове.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.