Последни новини
Home / Законът / „Ранен дълбоко“, но оцелял, Димитър Узунов атакува: опонентите му били грешни и „активирани“

„Ранен дълбоко“, но оцелял, Димитър Узунов атакува: опонентите му били грешни и „активирани“

Defakto.bg

Обвиненията увиснаха

Оцелелият на поста представляващ ВСС Димитър Узунов днес се впусна в атака срещу опонентите си.

На мушка бяха взети председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и Калин Калпакчиев от ВСС –двамата, които поискаха неговата оставка заради превишаване на власт и права. Но обвиненията бяха смехотворни.

Пред БТВ Узунов обясни „същинската” причина за опита да бъде свален: две седмици преди да се постави проблемът, че е укрил от съвета покана за среща с европрокурорите, проверяващи държавното обвинение, и еднолично е определил кой да отиде, бил намерил един договор. Договорът, на стойност 6 млн. лв. със страна ВСС бил движен от Калин Калпакчиев,който щял да получи награден хонорар от 340 000 лв. Договорът бил по Оперативна програма „Добро управление” за оптимизиране на съдебната карта и електронното правосъдие. „Установих, че той изобщо не е съгласуван с ВСС, а г-н Калпакчиев е написал, че представляващият ВСС носи цялостна отговорност като административен ръководител. Аз не съм административен ръководител и не съм началник нито на Калпакчиев, нито на Панов”, обяви Димитър Узунов. Но, разбирайки, че той знае за договора, Калпакчиев бил „активирал” Лозан Панов.

Представляващият бе абсолютно прав в едно – не е началник на ВСС, оставката му се искаше и за това, че се е самоназначил за такъв. Що се отнася до останалото, обвиненията му увисват.

„Не съм страна по никакъв договор, не съм подписвал нищо и не съм вземал никакви пари”, категоричен бе Калин Калпакчиев пред Де факто.

А въпросният договор е известен отдавна и отдавна бе одобрен на заседание на ВСС. Нещо повече – бе разискван дори на заседанието на съвета вчера, където ясно се разбра, че е имало проблем с предоставената техническа документация, коригиран в рамките на възможното. Уви, договорът се движи не от Калпакчиев, а от друг член на съвета – Елка Атанасова, която също не се е провинила, както се разбра. А пред колегите си Атанасова обяви, че й е омръзнало да й размахват въпросния договоркато „дамоклев меч над главата” и да я плашат с дисциплинарни наказания.

Днес Узунов не спря дотук и се зае и с Лозан Панов. „В деня, в който ми поиска оставката Лозан Панов, ето тази снимка се разпространяваше във ВСС, вижте с какво се занимава!”, обяви представляващият. И показа снимка, публикувана в „Биволъ”, на която се виждат покойният Васил Илиев и до него млад мъж с прическа като на Узунов. Само че наблюдаващите работата на ВСС помнят, че снимката бе изпратена на ВСС от „Биволъ”, не от Панов, с питане дали на нея е Димитър Узунов. Не съм аз, обяви и днес отговорният член на ВСС. А преди две седмици, когато също размахваше снимката из коридорите на ВСС, бе казал пред журналисти, че се чуди защо Лозан Панов го гледал втренчено, явно го сравнявал с фотографията.

„Съжалявам, че подкрепих Лозан Панов за председател на ВКС. Той ми заби нож в гърба, ударът е дълбок и болезнен, но аз съм здраво момче, ще изтърпя. Димитър Узунов не се купува, не се продава!”, го удари на декларации представляващият.

На финала представляващият, за когото в записите „Двете каки” бе казано, че е „човекът на Бойко”, на свой ред „заби нож” в Лозан Панов.

„Като попитахте г-н Панов (предишната сутрин по БТВ – б.р.) дали познава Иван Костов, той пламна като факла. Панов е пречупен човек, както каза проф. Георги Близнашки и аз съм съгласен с него. Поведението му едно към едно копира това на един бивш министър на правосъдието Христо Иванов. Като смята, че сме блато, нека си подаде оставката г-н Панов!”

Пред това ниво на аргументация думите са слаби.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.