Последни новини
Home / Законът / „Ранен дълбоко“, но оцелял, Димитър Узунов атакува: опонентите му били грешни и „активирани“

„Ранен дълбоко“, но оцелял, Димитър Узунов атакува: опонентите му били грешни и „активирани“

Defakto.bg

Обвиненията увиснаха

Оцелелият на поста представляващ ВСС Димитър Узунов днес се впусна в атака срещу опонентите си.

На мушка бяха взети председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и Калин Калпакчиев от ВСС –двамата, които поискаха неговата оставка заради превишаване на власт и права. Но обвиненията бяха смехотворни.

Пред БТВ Узунов обясни „същинската” причина за опита да бъде свален: две седмици преди да се постави проблемът, че е укрил от съвета покана за среща с европрокурорите, проверяващи държавното обвинение, и еднолично е определил кой да отиде, бил намерил един договор. Договорът, на стойност 6 млн. лв. със страна ВСС бил движен от Калин Калпакчиев,който щял да получи награден хонорар от 340 000 лв. Договорът бил по Оперативна програма „Добро управление” за оптимизиране на съдебната карта и електронното правосъдие. „Установих, че той изобщо не е съгласуван с ВСС, а г-н Калпакчиев е написал, че представляващият ВСС носи цялостна отговорност като административен ръководител. Аз не съм административен ръководител и не съм началник нито на Калпакчиев, нито на Панов”, обяви Димитър Узунов. Но, разбирайки, че той знае за договора, Калпакчиев бил „активирал” Лозан Панов.

Представляващият бе абсолютно прав в едно – не е началник на ВСС, оставката му се искаше и за това, че се е самоназначил за такъв. Що се отнася до останалото, обвиненията му увисват.

„Не съм страна по никакъв договор, не съм подписвал нищо и не съм вземал никакви пари”, категоричен бе Калин Калпакчиев пред Де факто.

А въпросният договор е известен отдавна и отдавна бе одобрен на заседание на ВСС. Нещо повече – бе разискван дори на заседанието на съвета вчера, където ясно се разбра, че е имало проблем с предоставената техническа документация, коригиран в рамките на възможното. Уви, договорът се движи не от Калпакчиев, а от друг член на съвета – Елка Атанасова, която също не се е провинила, както се разбра. А пред колегите си Атанасова обяви, че й е омръзнало да й размахват въпросния договоркато „дамоклев меч над главата” и да я плашат с дисциплинарни наказания.

Днес Узунов не спря дотук и се зае и с Лозан Панов. „В деня, в който ми поиска оставката Лозан Панов, ето тази снимка се разпространяваше във ВСС, вижте с какво се занимава!”, обяви представляващият. И показа снимка, публикувана в „Биволъ”, на която се виждат покойният Васил Илиев и до него млад мъж с прическа като на Узунов. Само че наблюдаващите работата на ВСС помнят, че снимката бе изпратена на ВСС от „Биволъ”, не от Панов, с питане дали на нея е Димитър Узунов. Не съм аз, обяви и днес отговорният член на ВСС. А преди две седмици, когато също размахваше снимката из коридорите на ВСС, бе казал пред журналисти, че се чуди защо Лозан Панов го гледал втренчено, явно го сравнявал с фотографията.

„Съжалявам, че подкрепих Лозан Панов за председател на ВКС. Той ми заби нож в гърба, ударът е дълбок и болезнен, но аз съм здраво момче, ще изтърпя. Димитър Узунов не се купува, не се продава!”, го удари на декларации представляващият.

На финала представляващият, за когото в записите „Двете каки” бе казано, че е „човекът на Бойко”, на свой ред „заби нож” в Лозан Панов.

„Като попитахте г-н Панов (предишната сутрин по БТВ – б.р.) дали познава Иван Костов, той пламна като факла. Панов е пречупен човек, както каза проф. Георги Близнашки и аз съм съгласен с него. Поведението му едно към едно копира това на един бивш министър на правосъдието Христо Иванов. Като смята, че сме блато, нека си подаде оставката г-н Панов!”

Пред това ниво на аргументация думите са слаби.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.