Последни новини
Home / Законът / Хърватски съд: Разузнаването няма право да наблюдава гражданите без съдебен надзор

Хърватски съд: Разузнаването няма право да наблюдава гражданите без съдебен надзор

Defakto.bg

От европейската платформа liberties

Хърватия ще плати обезщетение на активистка от Центъра за изследване на мира, тъй като  е била обект на незаконно наблюдение от страна на държавата, което е нарушило правото й на личен живот.

Това е решил градският съд  в Загреб заради доказателства за незаконни проверки, които нарушават правото на личен живот. Това е основание гражданите да потърсят обезщетение.

Съдът определи компенсация в размер на 20 000 куни (2 700 евро) за активистката Сандра Бенчик.

Агенцията за сигурност и разузнаване (АСР) е извършвала незаконни проверки на Сандра Бенчик от Центъра за изследване на мира (ЦИМ) в периода от 17 ноември 2006 г. до 2 януари 2007 г. Всичко започва след като тя кандидатства за член на Съвета на правителството за развитие на гражданското общество.

Незаконни проверки

Решението от месец септември потвърждава заключението на Конституционния съд от май 2014 г., според което проверките на разузнаването са извършени незаконно и без съдебен надзор. Невъзможно е да се разбере обаче кой ги е правил и какви данни са събрани. Ръководител на AСР в този период бе Томислав Карамарко.

ЦИМ посочва, че в този случай, както и в други подони, не може да се установи дали AСР е извършвала незаконно наблюдение на гражданите и да се предприемат съдебни действия без Съвета за граждански контрол на агенциите за сигурност и разузнаване.

Затова ЦИМ смята, че е важно да има ефективен граждански контрол на службите за сигурност, за да се осигурят допълнителни независими механизми за защита на гражданите.

Граждански контрол

Становището на Съвета за граждански контрол в случая на Сандра Бенчик бе от решаващо значение, за да се установи нарушаване на човешките права. Много разочароващо е, че Парламентът на Хърватия все още не е приел закон за учредяване на граждански контрол. Агенциите работят без ефективен надзор. Особено сега, под предлог на защита срещу тероризма, управляващите лесно могат да нарушават границите на личната свобода.

Гражданите трябва да имат системен и независим контрол над службите за сигурност, за да се сложи край на незаконното наблюдение.

About De Fakto

Проверете също

СГС отказа отвод на прокурор и адвокат по делото срещу Кристиан Николов. В единната ПРБ и Гешев можел да е обвинител

След като отказа два и постанови един отвод, в разпоредително заседание днес СГС определи, че …

„Майстора – писар в съда и неговите последователи“ – проект на съдии от Кюстендил в памет на големия художник

Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“ реализират проект „Майстора – писар …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.