Последни новини
Home / Законът / ЦИК увеличи броя на секциите в чужбина

ЦИК увеличи броя на секциите в чужбина

Defakto.bg

Парламентът разглежда промените в Изборния кодекс

Централната избирателна комисия увеличи броя на секциите в чужбина – те вече са 307. Две допълнителни ще има в посолството ни в Берлин, в консулството в Мюнхен ще са общо 3, във Франкфурт – 2, в посолството в Мадрид – 2 и също 2 в мисията ни във Виена. Очаква се, след като парламентът приеме последните поправки за броя секции в чужбина, във Великобритания да се разкрият още около 16,  цитира БНР говорителя на ЦИК Цветозар Томов:

Във Великобритания, режимът е уведомителен. Няма практика да се дава разрешение от страна на Обединеното кралство, като институция, така че няма никакъв проблем да разкрием толкова секции, колкото предвижда българското законодателство и колкото искат българските граждани.

ЦИК ще направи всичко необходимо да се съобрази с предстоящия ремонт на Изборния кодекс, категоричен е и  говорителят Александър Андреев:

ЦИК ще направи всичко, съобразно промените, които бъдат въведени, ако такива бъдат приети, за да може нормално да се проведе изборният процес, както на 6-и, така и ако има евентуален нов избор. По отношение на практиките в изборния процес, становище, изразявано многократно от Венецианската комисия, е, че не е добре шест месеца преди изборите да се променят правилата, по които се провеждат изборите, които са насрочени, коментира Александър Андреев.

Все още няма яснота колко допълнителни средства ще се поискат на базата на допълнителните разходи, посочва БНР.

Днес, петък, се очаква парламентът да разгледа 12 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Предложението е да отпадне ограничението за разкриване на повече от 35 секции в страните на Европейския съюз, както и секциите в чужбина да не бъдат повече от 55.  По отношение на квадратчето „Не подкрепям никого“, в бюлетината ще се разгледа идеята във всички видове избори вотът да се отчита за действителен. С други законопроекти се предлага това квадратче да отпадне.

Част от предложенията за промени в изборното законодателство са свързани и с отпадане на задължителното гласуване.

До промените в изборното законодателство се стигна след като сънародниците ни от Великобритания, САЩ и Турция попадоха заявления за  разкриване на повече от 35 секции. По този повод  омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд с твърдението, че таванът на секциите ограничава  правата на нашите сънародници в чужбина да гласуват.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.