Последни новини
Home / Законът / Нова наредба: Единен държавен изпит по “Право”, махат задочното обучение

Нова наредба: Единен държавен изпит по “Право”, махат задочното обучение

Defakto.bg

Мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите юристи са предвидени в новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността “Право” и професионална квалификация “юрист”, която е качена за обществено обсъждане на сайта на  Министерството на правосъдието и в портала strategy.bg. Това съобщиха от МП.

Текстовете са предложени от работна група, създадена от министъра на правосъдието, която изготви анализ на юридическото образование у нас. Проучването констатира морално остарял модел, неоправдано завишен прием на студенти и липса на адекватна подготовка по Право на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ).

Една от промени  предвижда специалността „Право“ да се изучава единствено в редовна форма на обучение. Това се налага заради констатираната значително по-слаба подготовка на завършилите специалността в задочна форма.

Предвидено е и въвеждането на специализирани магистърски програми в специалност „Право“ след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързано с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа. Ще бъде увеличен и хорариумът на дисциплините „Международно публично право“ и „Право на Европейския съюз“, които се избягват от студентите при избора им на модули, които не са задължителни.

Ще бъде въведена и нова задължителна дисциплина „Основни права и свободи“, която обхваща вътрешноправната, европейската и международната уредба на правата на човека и различните механизми за тяхната защита. Дисциплината следва да позволи формирането на задълбочено и практически насочено познание относно правата на човека като фундаментален елемент на правовата държава, законността и демократичното правораздаване.

Бъдещите прависти ще изучават задължително „Организация на съдебната система и правозащитните институции“, която включва въпросите на устройството и организацията на съдебната власт, адвокатурата, юридическата етика. Предлаганата дисциплина има особено значение в контекста на цялостната политика за реформа на съдебната власт и укрепване на правовата държава в България.

В рамките на общата програма на обучение по право ще се въведе и специализирано обучение по чужд език на две нива – за начинаещи и за напреднали, като то ще продължава няколко години.

Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит. Този ред ще  гарантира, че завършването на специалност „Право“ е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения в юридическото образование.

Предвидено е и мнението на студентите да се отчита при изменение на учебните планове и програми.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.