Последни новини
Home / Законът / И Брюксел се присъедни към Валония срещу СЕТА

И Брюксел се присъедни към Валония срещу СЕТА

Defakto.bg

 %d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f-3-%d0%b0%d0%b7-%d1%81%d1%8a%d0%bc-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8fСлед белгийския район Валония и столичният Брюксел се отказа да одобри ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА). В момента вече два от трите района на страната са се обявили срещу нея, предаде  Deutsche Welle, цитирана от Агенция Фокус.
Прес-секретар на правителството на столичния регион Брюксел е заявил, че  няма как да се даде съгласие, след като регионалният парламент се е обявил  срещу споразумението.   Председателят на парламента на белгийската област Валония Андре Антоан е заявил, че ултиматумът на ЕС, отправен към региона, за подкрепата на търговското споразумение с Канада (СЕТА) няма да бъде изпълнен, предаде AFP.
„Няма да е възможно да уважим ултиматума“, заяви Антоан, посочвайки крайния срок поставен от председателя на Европейския съвет Доналд Туск към страната, да съобщи най-късно на 24 октомври дали ще подкрепи СЕТА.
Така,  планираното  за 27 октомври подписване за споразумението между  ЕС и Канада едва ли ще се състои.

%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8
Георги Пирински

Очаква се днес, ръководството на ЕС да проведе телефонна конференция с правителството на Канада и да се вземе решение дали в крайна сметка споразумението да бъде подписано на определената дата.

88 евродепутати са изпратили писмо за подкрепа до министър-председателя на Валония Пол Маниет, министър-председателя на Федерация Валония-Брюксел Руди Демот, председателя на парламента на Валония Андре Антоан и председателя на парламента на Федерация Валония-Брюксел Филип Курад.

Единственият български евродепутат, който го е подписал, е Георги Пирински. По-късно са се присъдединили и още  18 негови колеги от групата на социалистите и демократите. Това е станало въпреки официалната позиция на Мартин Шулц и Джани Питела, че  са за  подписване на споразумението с Канада.

Пълният текст на писмото на евродепутатите гласи следното:

„Уважаеми министър-председатели, уважаеми председатели,

В качеството си на прогресивни членове на Европейския парламент бихме искали да изразим нашата пълна подкрепа за вашето противопоставяне срещу СЕТА.

Това споразумение бе договорено при закрити врати, без допитване до избраните представители, и повдига множество въпроси относно демокрацията. Освен сериозната загриженост, която заявявате по това споразумение за свободна търговия, вие същевременно ясно изтъквате необходимостта от прозрачност като сърцевина на процеса на вземане на решения. В хода на нашата парламентарна дейност ние нееднократно сме изразявали подобни възражения. Действително, същината на СЕТА се простира отвъд простото техническо договаряне за либерализиране на стоки и услуги: става дума за нашите социални и екологични стандарти, способността на нашите публични власти да осъществяват регулиране и независимостта на нашето правосъдие. 

Противопоставяйки се на ултиматума, налаган от Европейската комисия, и на различните заплахи от последните дни, вие нанесохте удар в полза на жизнеността на демокрацията. Навсякъде гласовете, призоваващи за здрав разум, стават все по-силни. Само че разум не може да има при липса на изчерпателно и информирано обсъждане. За какво е демокрацията, ако решенията се вземат предварително?

В условията на всеобхватна криза на демокрацията вашата позиция и политическа смелост са блестящ пример. Всеки отговорен политик е длъжен да отчита въпросите, повдигани от гражданското общество, защото една демокрация, откъсната от жизнено гражданско общество и без политически представители, подлежащи на отчет, е демокрация, лишена от съдържание.“  Следват 88 подписа

Михаил Миков е изпратил писмо на министър-председателя на Валония Пол Маниет и на председателя на групата на социалистите в Парламента на Валония Кристоф Колиньон, в което е изказал  подкрепата  за решението на белгийската провинция срещу подписването на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, известно като СЕТА.

„Искам да изразя личния си респект относно високо отговорната, силна и смела позиция на правителството на Валония срещу CETA. Мое дълбоко убеждение и разбиране е, че това е правилният път за социалистите да защитят  интересите на хората срещу глобалните корпорации”, се казва в писмото на бившия лидер на БСП Михаил Миков

Снимка: АФП,  Валония отказа да изпълни „ултиматума на ЕС“ за договора за свободна търговия с ЕС

 

Close

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.