Последни новини
Home / Законът / Конфликтният избор за Благоевград – по стари правила?

Конфликтният избор за Благоевград – по стари правила?

Defakto.bg

Конфликтният избор за нов председател на районния съд в Благоевград протича по стари правила. Това научи Де факто от членове на Висшия съдебен съвет. Случва се въпреки че конкурсът е обявен в „Държавен вестник“ на 12 август тази година, а новите правила в съдебния закон са в сила от 9 август.

Те предвиждат кандидадите за административни ръководители да бъдат изслушвани от общите събрания на съдилищата, а магистратите да имат възможност да им задават въпроси. После събранието излиза със становище, което изпраща до ВСС. Законът даде възможност на събранията и да номинират кандидати.

Протокол от общото събрание със становище на съдиите за кандидатите не е изпратен, сигнализираха кадровици. Няма го и на сайта на съвета. В същото време в писмен отговор на предварително зададени й въпроси една от кандидатките – Вера Коева заявява, че на 12 октомври е проведено „изслушване във формат Общо събрание пред съдиите от районния съд“.

Вотът е насрочен в съдийската колегия за 25 октомври, кандидатите са двама – Вера Коева, в момента и.ф. председател, и Владимир Пензов, шеф на наказателното отделение. А страстите около избора се нажежават заради отдавнашния и принципен конфликт между двете съдилища в Благоевград – окръжния и районния. Спорът е за стила и начина на управление, както и за вазимодействието с останалите участници в процеса, а и с обществото. той изглежда предрешен – мнозинството в съдийската колегия на ВСС открито застана зад председателя на окръжния съд Катя Бельова и я назначи за втори мандат. Един от кандидатите за районния съд Вера Коева е изричен избор на Бельова. По нейно предложение безпрецедентно през април т.г. кадровиците смениха временно управляващия съда Владимир Пензов (от екипа на предишния председател Екатерина Николова) с Коева.

В концепцията си конкурентът й Владимир Пензов бе написал, че от април насам в районния съд се насажда напрежение, изнася се невярна информация зад гърба на магистратите и служителите с цел да бъдат компрометирани, изготвят се протоколи с невярно съдържание от общите събрания на съда.

Дали това е вярно или не, най-добре биха могли да кажат съдиите от РС-Благоевград, като подкрепят единия или другия кандидат.

Ако изборът се проведе по старите правила, вече няма да е прецедент. Миналата седмица съдийската колегия избра начело на Административен съд-Перник „външен“ магистрат от по-долно ниво при наличието на претендент от същия съд.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.