Последни новини
Home / Законът / Конфликтният избор за Благоевград – по стари правила?

Конфликтният избор за Благоевград – по стари правила?

Defakto.bg

Конфликтният избор за нов председател на районния съд в Благоевград протича по стари правила. Това научи Де факто от членове на Висшия съдебен съвет. Случва се въпреки че конкурсът е обявен в „Държавен вестник“ на 12 август тази година, а новите правила в съдебния закон са в сила от 9 август.

Те предвиждат кандидадите за административни ръководители да бъдат изслушвани от общите събрания на съдилищата, а магистратите да имат възможност да им задават въпроси. После събранието излиза със становище, което изпраща до ВСС. Законът даде възможност на събранията и да номинират кандидати.

Протокол от общото събрание със становище на съдиите за кандидатите не е изпратен, сигнализираха кадровици. Няма го и на сайта на съвета. В същото време в писмен отговор на предварително зададени й въпроси една от кандидатките – Вера Коева заявява, че на 12 октомври е проведено „изслушване във формат Общо събрание пред съдиите от районния съд“.

Вотът е насрочен в съдийската колегия за 25 октомври, кандидатите са двама – Вера Коева, в момента и.ф. председател, и Владимир Пензов, шеф на наказателното отделение. А страстите около избора се нажежават заради отдавнашния и принципен конфликт между двете съдилища в Благоевград – окръжния и районния. Спорът е за стила и начина на управление, както и за вазимодействието с останалите участници в процеса, а и с обществото. той изглежда предрешен – мнозинството в съдийската колегия на ВСС открито застана зад председателя на окръжния съд Катя Бельова и я назначи за втори мандат. Един от кандидатите за районния съд Вера Коева е изричен избор на Бельова. По нейно предложение безпрецедентно през април т.г. кадровиците смениха временно управляващия съда Владимир Пензов (от екипа на предишния председател Екатерина Николова) с Коева.

В концепцията си конкурентът й Владимир Пензов бе написал, че от април насам в районния съд се насажда напрежение, изнася се невярна информация зад гърба на магистратите и служителите с цел да бъдат компрометирани, изготвят се протоколи с невярно съдържание от общите събрания на съда.

Дали това е вярно или не, най-добре биха могли да кажат съдиите от РС-Благоевград, като подкрепят единия или другия кандидат.

Ако изборът се проведе по старите правила, вече няма да е прецедент. Миналата седмица съдийската колегия избра начело на Административен съд-Перник „външен“ магистрат от по-долно ниво при наличието на претендент от същия съд.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.