Последни новини
Home / Законът / Понеделник – решителен ден за бъдещето на СЕТА

Понеделник – решителен ден за бъдещето на СЕТА

Defakto.bg

Европейският съюз (ЕС) и Канада ще решават днес дали в четвъртък да се проведе планираната среща на върха за подписване на търговското споразумение СЕТА, съобщава БНР, цитирайки  Франс прес.

Подписването на споразумението бе блокирано от ветото, наложено от белгийската провинция Валония. Заради възраженията на Валония, днес в Белгия се събира Комитетът за разбирателство – съвещателен орган между 5-те регионални правителства и федералната власт на страната.  В късния следобед премиерът на Белгия Шарл Мишел ще уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск за резултатите от заседанието на Комитета. Вчера Европейската комисия /ЕК/ е изпратила на ръководителя на правителството на Валония Пол Маниет проектодекларация за защита на инвестициите – една от ябълките на раздора, попречили на подписването на споразумението с Канада. Премиерът на белгийския регион Валония Пол Маниет обяви, че няма да приеме никакъв ултиматум относно подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между ЕС и Канада.
Ако властите във Валония не одобрят договора, насрочената за 27 октомври Среща ЕС-Канада, на която споразумението трябва да бъде подписано, ще бъде отменена, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.
„Налагането на предполагаем ултиматум е несъвместимо с реализирането на демократичното право“ на обсъждане решенията на властите, каза той, цитиран от агенция Belga
Според белгийски медии лидерът на Валония е подложен на силен натиск от страна на европейски чиновници да одобри споразумението. В неделя ЕК предложи на Валония поредните компромисни решения с цел осигуряване подписването на СЕТА.

На снимката: Премиерът на белгийския регион Валония Пол Маниет

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.