Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов: С ДПС се договарят следващия ВСС и новия председател на Върховния административен съд

Христо Иванов: С ДПС се договарят следващия ВСС и новия председател на Върховния административен съд

Defakto.bg

 

В ход е пазарлък кой ще влезе в състава на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) и кой ще е новият председател на Върховния административен съд (ВАС), един от „тримата големи“ в Темида. Кандидатурите ще се договарят между Бойко Борисов и ДПС и сделката ще бъде сключена покрай президентските избори. Това прогнозира в предаването „Просто Диков“ на телевизия BIT бившият правосъден министър Христо Иванов. Изборът за ВАС ще е през пролетта на 2017 г., за ВСС – наесен догодина.

„След анонсите на премиера съм абсолютно сигурен, че с ДПС се договаря както следващият състав на Висшия съдебен съвет, така и новият председател на ВАС. Има избори, ние ще гласуваме, но изборът ще бъде направен в Сарая“, категоричен бе Христо Иванов. И обясни: „Двамата водещи кандидати за президент при балотажа ще са на кантар. Ходът на ДПС да номинира свой кандидат (Пламен Орешарски – б.р.) е да си пребори гласовете и да знае какво фактурира. Те ще направят сделката максимално видима, качват си много цената и ще поставят премиера в положение да обясни публично това нещо.

Постовете във ВСС и ВАС са на масата, ще бъдат договорени и няма да допуснат грешката на Фидосова в съдебния съвет да влязат много прилични хора“, разчете актуалната ситуация бившият правосъден министър, който хвърли оставка в знак на протест срещу стопираната реформа.

Христо Иванов каза и друго – гордее се с малцинството от 6 човека във ВСС, което води тежки битки и със съдиите, които с тогите си излязоха на улицата не за заплати, а за независимост. „Положението е много трудно и ще става по-трудно, ще става по-тежко, но хората, които се борят, ме карат да се гордея и да се надявам„, обяви той.

На въпрос как тогава за председател на ВКС е бил избран Лозан Панов, „краткият отговор“ на Христо Иванов бе: „Задачата, спусната на мнозинството във ВСС бе да изберат когото и да е, само да не е спусната от опозицията Павлина Панова. Но понеже стандартът беше много висок и те много добре знаеха, че това ще се предава по телевизията, кандидатите трябваше да изглеждат равностойни. Не можеха да извадят някой като Георги Колев, нито като Димитър Узунов, който към онзи момент се надяваше да е следващият председател на ВАС. И те извадиха един много приличен човек, когото, предполагам не са успели да закарат до хотел Берлин (твърди се, че там е „приемната“ на Делян Пеевски – б.р.). И са назначили прекалено независим човек, когото не са успели да осиновят. Подобна грешка стана и със Софийския градски съд (т.е. с новия му председател Калоян Топалов), изгубиха донякъде този много важен политически и икономически център и сега Цацаров иска да изземе делата към специализирания наказателен съд. Тези изменения в закона са изготвени в прокуратурата и връчени на Министерството на правосъдието„.

На този фон неизбежно стана дума и за главния прокурор. За Христо Иванов изходът е един – ако искаме някаква промяна, Сотир Цацаров трябва да си ходи.

„Когато г-н Цацаров имаше юбилей (т0зи месец – б.р.) четох в два пеевски вестника много срамни четива. Но дори тези подмазвачи не са успели да изсмучат нещо друго освен хобито му да сглобява самолетчета. Затова предложих занапред да го наричаме главен авиоконструктор на държавата. И какво става? Премиерът заявява, че са нужни разследвания в енергетиката и прокуратурата се задейства и повдига обвинения. Но този филм вече сме го гледали през 2013 г. и нищо не се случи. Трябва да се мръдне от тази мъртва точка“, заяви Христо Иванов.

За активизиращия се скандал „Яневагейт“ бе категоричен: „От всякаква гледна точка Цацаров е накиснат в този сюжет и не може да направи обективна проверка“. Нужен е независим прокурор, но в момента такъв няма как да се намери, а мандатът на настоящия обвинител №1 изтича чак през 2020 г.

„Докато тази безотговорност продължава България, ще се движи с по няколко милиарда загуби на година.

Ключът е в Цацаров. Само че той е сложен там, за да държи ключа и да не го слага в ключалката. Имаме да чакаме до 2020 г. да му свърши мандата ли, колко още милиарда ще изчезнат дотогава? Ако искаме някаква промяна, този човек трява да си ходи, някой трябва да понесе отговорност“, категоричен бе Христо Иванов.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.