Последни новини
Home / Законът / Без конкуренция, Вера Коева стана председател на Районен съд-Благоевград

Без конкуренция, Вера Коева стана председател на Районен съд-Благоевград

Defakto.bg

Другият претендент Владимир Пензов поиска прекратяване на процедурата и не се яви

Вера Коева е новият председател на Районния съд в Благоевград. Това реши съдийската колегия на ВСС с 8 срещу 5 гласа.

Въпреки че в надпреварата трябваше да са двама, другият претендент Владимир Пензов не се яви на изслушването в съвета. Той бе поискал изборната процедура да се прекрати заради неспазване на новите правила на закона. Конкретно пленумът на ВСС в свой акт да разпише редът за провеждане на общите събрания на съда за изслушване на кандидатите, както и за номиниране на председател. Заради неявяването му Пензов бе изключен от гласуването във ВСС.

Направи впечатление, че протоколът от общото събрание, проведено в Районен съд- Благоевград на 12 октомври, бе качен на страницата на ВСС едва днес, в деня на избора. А от прочита му се разбира, че отношенията между магистратите очевидно са изострени. В крайна сметка общото събрание не гласува и решение кого от кандидатите за поста подкрепя. Или поне го няма в публикувания протокол.

Иначе противоборствата в Благоевград са отдавнашни и известни. Те са между ръководителя на окръжния съд Катя Бельова, избрана тази година за втори мандат от ВСС, и предишния председател на районния съд Екатерина Николова, която доскоро нямаше атестация, за да участва в конкурс. Различията им бяха принципни, за стила и начините на ръководство, отношенията със страните, служителите и гражданите. Съпроводени с повдигани и във ВСС дебати за дограми, принтери и прочее.

Вера Коева е съдия от районния съд, назначена този април от ВСС за и.ф. ръководител по предложение на Бельова. Пензов е зам.-председател на съда, от екипа на Екатерина Николова.

Днес Вера Коева увери съвета, че е изключително търпелив и толерантен човек, приет от колегите си и изпратен от тях с пожелания за успех. В същото време даде да се разбере, че по принцип ще се съобразява и с мнението на съдиите по въпроси, касаещи съда, но не ако коренно се различава от нейното.

Опозицията във ВСС обяви избора за предрешен още през април, след временното назначаване на Коева.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.