Последни новини
Home / Законът / ВСС лустрира кандидат за съда в Свиленград. Абсурдно!

ВСС лустрира кандидат за съда в Свиленград. Абсурдно!

Defakto.bg

Като следовател Христо Георчев се водел на щат към ДС и бил зависим. Не стана ясно от кого

Мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на практика лустрира днес един от кандидатите за шеф на районния съд в Свиленград. Смайващо, сянката на Държавна сигурност стана аргумент срещу дългогодишен магистрат, който вече е бил начело на този съд в „ново време“ и в момента временно го управлява. Изваждането на ДС като мотив „за“ или „против“ някого е прецедент в историята на съдебния съвет. Случва се на 27-а година от т.нар. преход, след като лустрацията отдавна бе отречена от Конституционния съд и не е предвидена в закона.

Въпросът бе повдигнат от Галя Георгиева. Най-силен в изказа по темата обаче бе представляващият Димитър Узунов. „Наличието в списъците на сътрудниците на ДС е основателно съмнение за зависимост. Аз лично не желая един съдия да е зависим!“, обяви членът на ВСС, станал публично известен като „човека на Бойко“ в съвета (така поне го наричат „двете каки“).

Днес съдийската колегия трябваше да реши кой да оглави ключовия граничен съд в Свиленград за идните 5 години. Кандидатите бяха двама – „старият” шеф Христо Георчев (изкарал мандат 2008-2013 г.) и „пришълецът” от районния съд в Пловдив Живка Петрова. С 8 срещу 5 гласа спечели Петрова. Абсурдното бе, че вместо да разсъждават върху качествата, концепциите, способностите на кандидатите в съвета се захванаха с ДС. И Георчев се оказа „опозорен“ с факта, че преди 10 ноември, когато е бил шеф на следствието в Свиленград, се е водел и щатен служител на ДС. Според изискванията за единния следствен апарат от онова време щатни на ДС са всички следователи на такива позиции.  С подобна биография са и членове на Висшия съдебен съвет и никой дотук не бе видял нищо позорно в това.

Да, ама не – като няма аргументи, идва ДС

Сянката на бившите служби изневиделица грейна насред изслушването на Христо Георчев за визията му за управление на съда в Свиленград занапред. По новите правила на закона на проведено общо събрание след изслушване на двамата кандидати магистратите са подкрепили именно него за председател. За Георчев вече пред съвета се изказа и главният инспектор Теодора Точкова, която е съдия от региона.

Конкурентът Живка Петрова също е отговаряла на въпроси на съдиите. По време на изслушването й от ВСС тя също направи добро впечатление, но атаката срещу опонента й обезсмисли всичко останало.

„Били ли сте агент на Държавна сигурност?“, отвори темата Галя Георгиева с въпрос към Георчев. „Кълна се в децата си, никога не съм бил агент на ДС!“, категоричен бе той.

„Ще направя сравнение между двете кандидатури. Едната на колегата Георчев, който е на 61 г., и на Живка Петрова, на 41 г. Понякога опитът създава и провокира небрежно поведение. А колегата Георчев не беше коректен – отворих в интернет страницата на Комисията по досиетата и намирам решение от 28 октомври 2009 г., с което е обявен за щатен служител на ДС“, обяви след излизането на кандидата Галя Георгиева. Пропускайки факта, че нароченият магистрат отговаряше на въпрос дали е бил агент. И заяви подкрепа за Живка Петрова.

„Наличието на г-н Георчев в списъците на сътрудниците на ДС е основателно съмнение за зависимост. Аз лично не желая един съдия да е зависим. Ще подкрепя другата кандидатура“, обяви Димитър Узунов.

Недопустимо е

За мен Христо Георчев отговаря на условията на закона, професионалните и нравствените му качества не са дискредитирани, да бъде дисквалифициран на основание възраст или принадлежност към определени структури е недопустимо, включи се Калин Калпакчиев. И добави: „Най-малкото защото при липсата на информация се стига до уронване достойнството на наши колеги, което не се случва за първи път. И се насажда омраза“.

Най-сериозният аргумент обаче бе, че дебатът за Държавна сигурност никога не е воден от ВСС, съветът не е излизал с принципно становище по този въпрос и подхвърлянето му в момента е псевдоаргумент.

Георчев участва в три процедури за избор на председател на районния съд в Свиленград, има три становища на етичната комисия за него и нито веднъж не е споменаван „проблемът ДС“, включи се Юлия Ковачева. „Ако колегите смятат, че това обстоятелство е надделяващо, въпросът трябваше да го обсъдим в комисията по професионална етика. Не сме в ситуация на изненада – решението на комисията по досиетата е от 2009 г. Не е редно изведнъж този въпрос да изскочи на дневен ред, защото сме прочели нещо в интернет. Най-малкото се изискваше коментар на данните от това решение на комисията по досиетата, какво означават те. А не изведнъж да казваме, че един съдия е зависим. Зависим от какво? Подхвърлят се спекулации и се изваждат факти в последния момент, защото нямаме какво друго да си кажем“, категорична бе Ковачева.

А останалите?

„Ако Галя Георгиева и Димитър Узунов иницират дебат по интересните си въпроси ще поговорим надълго и нашироко за принадлежност към служби, организации, тайни общества преди и след 10 ноември“, предложи Камен Иванов.

„Ако вече ще се съобразяваме и с ДС, да отложим днешния избор, да обсъдим и да се произнесем принципно за всички кандидати занапред. Това не е ситуация, относима само към Христо Георчев, а към десетки други магистрати, които са в тези списъци“, поиска и Соня Найденова.

Срещу аргументи, почиващи на ДС се обяви и председателят на ВАС Георги Колев.

Дебат по същество обаче не бе насрочен, настояванията потънаха в гласуване.

Интересно, наистина ли мнозинството в съвета мисли, че може за секунди да осъжда хора и преобръща съдби само за да нагоди един избор? Недостойно е.

Уви, аргументите не докосват наглостта. На хунвейбините им е все тая.

About Елена Енчева

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

3 коментара

  1. mandata e 5 godine ,ediniyat e na 61 drugiat e 41 ,sus DC ili bez toi si e pensioner

  2. Abe DeFakto,shto ne se ponteresuvate kolko dela ima durtiat prez cyalata si karirera na sudia,i kolko ima „prishuleca“ ,i vie ste edni podlogi na BSP ama aide ,nali e lesno da se pishe pomia,a ne istina.Drugiat kandidat idva ot nai-natovarenniat sud v Bulgaria i sus sigurnost ima pone 30 moje i 50 puti poveche dela ot DS choveka deto se kunle v decata si,aide molya prochetete malko poveche.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.