Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Ако договорът със СЕТА бъде подписан, ще сезирам КС

Румен Радев: Ако договорът със СЕТА бъде подписан, ще сезирам КС

Defakto.bg

По повод решението на кабинета,  приел решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Канада и ЕС,  претендентът на левицата ген. Румен Радев е написал в профила си във Фейсбук,  че е готов да сезира Конституционния съд. Ето пълния текст:

Кабинетът на управляващата десница е приел решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Канада и ЕС. Прессъобщение на сайта на МС с днешна дата уточнява, че „решението  e взето неприсъствено“

Така без да проучи потенциалните ефекти на СЕТА върху България и без да информира българското общество какво подписва, кабинетът Борисов дава съгласие за едно споразумение, което крие огромни рискове за потребителските, трудовите и гражданските права на българите, за българския бизнес и за българската демокрация.

В случай, че договорът бъде подписан, заявявам, че ще сезирам КС.  Не изключвам възможността ратификацията на СЕТА да бъде подложена на национален референдум, предвид всеобхватния характер на договора, който предизвиква активни граждански протести в цяла Европа и бе блокиран от две белгийски области: Валония и Брюксел-столица.

Напомняме, че Валония остана едниственият район в ЕС, който блокира сделката ЕС- Канада като наложи вето. Към нея се присъедини и столичния Брюксел. Ако Валония даде съгласие, споразумението ще бъде подписано.

Още в Дефакто: „Неприсъствено“ правителството дало съгласие за сделката с Канада

Дефакто ще публикува всяка смислена позиция на  кандидат-президентите по конфликтния  въпрос за споразумението със СЕТА

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.