Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите към ВСС: Ще спазвате ли закона при избора на ръководители? (обновена)

Съюзът на съдиите към ВСС: Ще спазвате ли закона при избора на ръководители? (обновена)

Defakto.bg

Призив към пленума на ВСС да излезе с принципно становище за спазването на новите законови правила при избора на съдебни шефове отправиха от Съюза на съдиите.

Поводът е изборът за председател на Административен съд-Перник миналата седмица, когато при наличието на кандидат от същия съд, с отлична оценка за работата и подкрепен от колегите си, мнозинството в съдийската колегия предпочете за поста съдия от районния съд в града.

А, според новата редакция на чл. 169, ал.1 от Закона за съдебната власт за административен ръководител се избира магистрат от същия или по-вишестоящ орган. И само по изключение – от по-долен съд.

Обръщението идва в ден, когато отново заседава съдийската колегия на ВСС и предстоят два важни избора – за председатели на районните съдилища в Свиленград и Благоевград.

Междувременно стана ясно, че изборът за административен съд – Перник е оспорен пред ВАС от Ивайло Иванов – кандидадът от съда, който не получи подкрепата на мнозинството. Така, ако пленумът на ВСС отклони призива на Съюза на съдиите, може би Върховният административен съд ще укаже на кадровиците как да спазват закона.

„Определяме като наложително ангажирането на вниманието на пленарния състав на ВСС, тъй като принципното приложение на разпоредбата на чл. 169, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) поначало следва да се подчинява на еднакъв режим за всички избори на административни ръководители в различните звена на съдебната власт. В този смисъл – вземането на принципно решение, съобразено с разума, духа и целите на закона е от значение за цялата магистратска общност.

Законът не може да възпроизведе разнообразната житейска казуистика, а и не бива. Прилагащите го органи обаче следва да съблюдават неговото съдържание и дух, за да постигнат разрешение в съответствие със здравия разум, а не да извращават ясни по смисъла им норми. Извън съмнение е, че най-лошата законодателна уредба, в случай на добросъвестното й прилагане, би могла да обуслови добри практики, но и обратното – че най-съвършената лесно може да бъде сведена до абсурд чрез нейното превратно тълкуване и прилагане“, заявяват от Съюза на съдиите.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.