Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор на Словения е на официално посещение у нас

Главният прокурор на Словения е на официално посещение у нас

Defakto.bg

%d1%84%d0%b8%d1%88%d0%b5%d1%80-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b0Делегация на Прокуратурата на Република Словения, водена от главния прокурор д-р Звонко Фишер, е на посещение в България по покана на главния прокурор Сотир Цацаров.

Основни теми на проведените разговори са били организационната структура на двете прокуратури, необходимите реформи в наказателния процес, както и противодействието на тероризма. Д-р Фишер е представил подробно и работата на Специализираната прокуратура в Словения, чиято компетентност включва престъпленията против републиката, корупцията по „високите етажи“, организираната престъпност, както и престъпленията, извършени от военнослужещи и полицаи при изпълнение на служебните им задължения, съобщава пресслужбата на прокуратурата.

Словенската делегация е била  приета и от министъра на правосъдието г-жа Екатерина Захариева. Тя е представила позицията на България по основните въпроси, свързани с функционирането на бъдещата Европейска прокуратура, както и предприетите действия за промени в законите, касаещи детското правосъдие и НПК.

На среща с Прокурорската колегия към ВСС словенският главен прокурор е представил процедурите по назначаване и кариерно развитие на прокурорите, както и въпроси относно дисциплинарната им отговорност. Сериозно внимание в разговорите с членовете на колегията било отделено на териториалната структура на словенската прокуратура /11 окръжни прокуратури и 1 специализирана прокуратура/, както и на правомощията на Държавния прокурорски съвет в Република Словения.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.