Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор на Словения е на официално посещение у нас

Главният прокурор на Словения е на официално посещение у нас

Defakto.bg

%d1%84%d0%b8%d1%88%d0%b5%d1%80-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b0Делегация на Прокуратурата на Република Словения, водена от главния прокурор д-р Звонко Фишер, е на посещение в България по покана на главния прокурор Сотир Цацаров.

Основни теми на проведените разговори са били организационната структура на двете прокуратури, необходимите реформи в наказателния процес, както и противодействието на тероризма. Д-р Фишер е представил подробно и работата на Специализираната прокуратура в Словения, чиято компетентност включва престъпленията против републиката, корупцията по „високите етажи“, организираната престъпност, както и престъпленията, извършени от военнослужещи и полицаи при изпълнение на служебните им задължения, съобщава пресслужбата на прокуратурата.

Словенската делегация е била  приета и от министъра на правосъдието г-жа Екатерина Захариева. Тя е представила позицията на България по основните въпроси, свързани с функционирането на бъдещата Европейска прокуратура, както и предприетите действия за промени в законите, касаещи детското правосъдие и НПК.

На среща с Прокурорската колегия към ВСС словенският главен прокурор е представил процедурите по назначаване и кариерно развитие на прокурорите, както и въпроси относно дисциплинарната им отговорност. Сериозно внимание в разговорите с членовете на колегията било отделено на териториалната структура на словенската прокуратура /11 окръжни прокуратури и 1 специализирана прокуратура/, както и на правомощията на Държавния прокурорски съвет в Република Словения.

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.