Последни новини
Home / Законът / Наблюдението над България пада, но се въвежда ново и по- всеобхватно за всички в ЕС

Наблюдението над България пада, но се въвежда ново и по- всеобхватно за всички в ЕС

Defakto.bg

На пленарната си сесия в Страсбург във вторник Европейският парламент прие  резолюция, с която поиска да се създаде нов механизъм за наблюдение върху състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права във всички държави от ЕС,  казва съобщение на пресцентъра на ЕП.   Той трябва да замени мониторинга само върху България и Румъния, но ще бъде много по-всеобхватен и безсрочен.  Сред множеството цели, които се посочват е и тази за премахване на разликата между мониторинга, който е в сила за кандидатите за членство в ЕС, и липсата на ефективни инструменти по отношение на държавите, които вече са членове“, се казва в съобщението на Европейският парламент.

Ето какво казва  още  пресслужбата:

„Европейската комисия трябва да създаде задължителен механизъм, който да докладва ежегодно за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права във всички държави от ЕС.  Идеята е всяка година Европейската комисия, след консултиране с независима експертна група, да изготвя оценка на състоянието на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в държавите членки. След това ще бъдат изработвани специфични препоръки за всяка страна“.

Те ще се на основата на  показатели като разделението на властите, свободата и плурализма в медиите и достъпа до правосъдие, става ясно от решението на Европейския парламент.

„Европейският съюз вече има инструменти за налагане на изпълнението на политики във всички други сфери: защита на конкуренцията, полицейско и правосъдно сътрудничество, външни политики…, но нашите основни ценности не са защитени от механизми, които да са достатъчно силни, за да гарантират тяхното отстояване в целия ЕС“, казва докладчикът по въпроса Софи ин‘т Велд (АЛДЕ, Нидерландия) по време на дебата преди гласуването“.

Инициативата е била  приета с 405 гласа „за“ към 171 „против“ с 39 „въздържали се“.

„Новият механизъм трябва да гарантира, че всички държави членки на ЕС уважават ценностите, заложени в договорите за ЕС, излагат ясни, аполитични критерии, основани на доказателства, за оценка на техните постижения в сферата на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Това трябва да стане по систематичен начин и на равни начала“, се казва още в текста.

Или, новият мониторинг ще засегне  много повече важни теми за България, включително за свободата на медиите. Страната е последна в ЕС по свобода на медиите и 113-та в света.

Следващи стъпки

Парламентът иска Комисията да представи предложение за сключването на Пакт на Съюза за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права под формата на междуинституционално споразумение, което да допълни съществуващите механизми, до септември 2017 г. Очаква се обоснован отговор на ЕК по искането на Парламента.

Докладите, които Еврпоейската комисия ще изготвя за всички държави -членки ще са основата за всякакви допълнителни действия. С тях ще се установява ясен и прогресивен подход,  от започването на диалог със съответната държава членка, през активирането на член 7, параграф 1 от Договора за ЕС за ранно предупреждение.

Всичко това преди да се е стигнало до сериозно нарушение и последната стъпка, която е активирането на член 7 от Договора за ЕС, според който правото на глас в Съвета на съответната държава членка може да бъде отнето.

Кой как  гласува

Групите в ЕП на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите, АЛДЕ, Европейската обединена левица, Зелените и „Европа на свободата и пряката демокрация“ са гласували в подкрепа на новия механизъм.  Според ЕНП механизмът е необходим, защото би осигурил защита срещу дълбоки промени в държавите, където изборите водят до големи политически промени.

По мнението на Групата на социалистите и демократите съществуващите механизми за опазването на върховенството на закона в ЕС не осигуряват необходимата защита.

Групата на АЛДЕ изрази становището, че новият механизъм би бил в защита на гражданското общество.  Българската евродепутатка Филиз Хюсменова (АЛДЕ/ДПС) е посочила, че Европа е на кръстопът и се нуждае от преосмисляне на ценностите, върху които е изградена.  Особено важно е, че новият механизъм би заменил действащите „на парче“ инструменти като механизма за сътрудничество и проверка, който се прилага вече 10 години само срещу България и Румъния, и би премахнал двойния стандарт, казва тя.

Групата на Европейската обединена левица също е подкрепила въвеждането на нов механизъм, защото  съществуващите правни лостове не осигуряват нужната независимост при оценката на състоянието на върховенството на закона в ЕС.

Групата на Зелените пък заявява, че новият механизъм не би бил срещу „новите“ държави в ЕС. Групата „Европа на свободата и пряката демокрация“ се е изказала в полза на предложението с аргумента, че е нужно ново за „опазване на върховенството на закона”.

Европейските реформатори и консерватори са отхвърлили идеята с идеята,че целите на предложението могат да бъдат постигнати с диалог и взаимно доверие.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.