Последни новини
Home / Законът / По какви правила ще гласуваме на 6 ноември за президент

По какви правила ще гласуваме на 6 ноември за президент

Defakto.bg

Безпрецедентно,   десет дни преди изборния ден, 6 ноември, управляващото мнозинство успя да промени пак  Изборния кодекс.  Според препоръката на  Европейска комисия за демокрация чрез право, това трябва да се случва шест месеца преди вота. Всички членки на ЕС се съобразяват с тази препоръка, заяви пред De Fakto бивш конституционен съдия.  

Нейсе, правилата са за онези, които се самоуважават. 

Новостите

1. Гласуването остава задължително.  Управляващите отхвърлиха всички предложения за отпадането му. Според БСП, АБВ и ДПС въвеждането на задължителното гласуване е  противоконституционно, защото според действащата Конституция превръщането на едно записано право в задължение може да извърши само  Велико народно събрание.

2.Квадратчето  „Не подкрепям никого”  остава в бюлетината, но то ще се брои за действителен само за президентски и кметски избори. Няма да се отчита на парламентарни избори, за да не се  вдига изкуствено 4-процентната бариера за влизане на партии в Народното събрание и да  бъдат ощетявани по-малките  партии.

Така – според последните промени в Изборния кодекс – българският избирател има право да не гласува за никого от кандидатите за президент и може да отбележи в бюлетината „Не подкрепям никого”. Макар, че не е ясно що за  „действителен“ резултат е отказът от подкрепа.
И в сряда депутатите от БСП  бяха категорични, че са против тази опция с мотив, че изкуствено ще се вдигне подкрепата за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и че изборите няма да са честни.  От ГЕРБ категорично   застъпиха тезата, че квадратчето няма никакво влияние върху вота.
3. Окончателно управляващите определиха различен брой секции според местоживеенето  на българите – за онези, които живеят в страни  членки на Европейския съюз да няма ограничение на броя на секциите, а за останалите остана  ограничението от 35 секции.  Така покрай Турция, ограничение на секции за гласуване ще има за българите в САЩ,  Русия, Канада, Норвегия, Македония, Украйна, Швейцария, дори и за Великобритания, като излезе от Европейския съюз. Различното третиране на българсикте граждани бе по предложение на Патриотичния фронт, но в името на стабилността ГЕРБ и РБ, приеха да нарушат конституцията.

Срещу това поредно ограничение бяха  БСП,  АБВ и  ДПС .  Много е вероятно Конституционният съд да е последният, който ще определи броя на секциите в чужбина, защото всички български граждани имат равни избирателни права, където и да се намират по света, а „местоживеенето“ не е конституционен критерий за подобни делби, напомнят конституционалисти.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид  заяви: „Всичко е  против правата на българските граждани в Турция, а ДПС  ще се постарае всички български граждани да научат за делата на депутатите”.

  1. Последно – на изборите за български президент ще има по една урна за гласуване във всички секции. Първоначално от ГЕРБ предложиха за улеснение в секциите да има по повече от една кутия, но после сами гласува против, заради  аргументите, че така може да се стигне до фалшификации.
  2. На местата, където на 6 ноември, освен президентски, ще се провеждат и кметски избори, гражданите ще могат да гласуват за двата вида избори едновременно.  Спорно бе решен въпроса  как да гласуват гражданите от  столичния квартал „Младост”.  Мнозинството настоява жителите там да си изберат кмет и да гласуват на две отделни места – на едно за президент, на едно за кмет на района. В последна сметка със специална поправка  бе гласувано изборите в „Младост” да се провеждат на едно място.  

На 6 ноември едновременно с вота за държавен глава и в  ж.к. Младост в столицата за кмет,  ще се проведе и национален референдум, иницииран от Шоуто на Слави.

Не забравяйте, че по решение на ЦИК бюлетината за референдума няма да ви я дават, ако не си я поискате!

Напомняме въпросите, които чакат отговор:
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
Три от шестте въпроса отпаднаха с решение на Конституционния съд. Това бяха дали  броят на народните представители да бъде намален на 120, за електронното гласуване и за прякото назначаването на директорите на областните дирекции на полицията.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.