Последни новини
Home / Законът / Шефът на агенцията по рибарството – с обвинение и 20 000 лв. гаранции

Шефът на агенцията по рибарството – с обвинение и 20 000 лв. гаранции

Defakto.bg

След арестите в агенцията по рибарство и аквакултури вчера, днес прокуратурата е освободила задържаните, след като им е повдигнала обвинения за злоупотреби с европари.

Шефът на изпълнителната агенция Янчо Янев е сочен като извършител на престъплението, обвинения са повдигнати и на още двама – Златин Георгиев и Петър Генов. Тримата са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лева. Забранено им е да напускат страната.

В какво ги обвиняват? Прокуратурата съобщава:

“Янчо Янев в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на ИАРА, отпуснал средства в размер на 59 972,15 лв.  (85% от Европейския фонд по рибарство и 15 % от Държавния бюджет на РБългария), като безвъзмездна финансова помощ, но е знаел, че представените пред  Агенцията данни от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата „Капитан Зет“, са с невярно съдържание  – престъпление по чл. 248а, ал. 4, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2 от НК.

Златин Георгиев, инспектор в ИАРА, е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред Агенцията неверни сведения, свързани с посочената по-горе фирма, и получил 59 972,15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал.3, вр. Ал.2, вр. чл. 20, ал.2, вр. Ал. 1 от НК.

Петър Генов е привлечен като обвиняем в съучастие като помагач, тъй като чрез действията си умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените по-горе средства от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2, вр. Чл. 201 ал. 4 вр. Ал. 1 от НК.”

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.