Последни новини
Home / Законът / Шефът на агенцията по рибарството – с обвинение и 20 000 лв. гаранции

Шефът на агенцията по рибарството – с обвинение и 20 000 лв. гаранции

Defakto.bg

След арестите в агенцията по рибарство и аквакултури вчера, днес прокуратурата е освободила задържаните, след като им е повдигнала обвинения за злоупотреби с европари.

Шефът на изпълнителната агенция Янчо Янев е сочен като извършител на престъплението, обвинения са повдигнати и на още двама – Златин Георгиев и Петър Генов. Тримата са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лева. Забранено им е да напускат страната.

В какво ги обвиняват? Прокуратурата съобщава:

„Янчо Янев в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на ИАРА, отпуснал средства в размер на 59 972,15 лв.  (85% от Европейския фонд по рибарство и 15 % от Държавния бюджет на РБългария), като безвъзмездна финансова помощ, но е знаел, че представените пред  Агенцията данни от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата „Капитан Зет“, са с невярно съдържание  – престъпление по чл. 248а, ал. 4, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2 от НК.

Златин Георгиев, инспектор в ИАРА, е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред Агенцията неверни сведения, свързани с посочената по-горе фирма, и получил 59 972,15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал.3, вр. Ал.2, вр. чл. 20, ал.2, вр. Ал. 1 от НК.

Петър Генов е привлечен като обвиняем в съучастие като помагач, тъй като чрез действията си умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените по-горе средства от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2, вр. Чл. 201 ал. 4 вр. Ал. 1 от НК.“

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.