Последни новини
Home / Законът / Белгийските региони, все пак, с условия за CETA

Белгийските региони, все пак, с условия за CETA

Defakto.bg

Белгийските федерални и регионални власти са се договорили за  условията, при които страната може да подпише споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, съобщи министър-председателят Шарл Мишел.  Той изпрати декларацията, която е плод на близо седмица преговори, на държавите-членки.

Досега южният френскоезичен регион Валония, заедно със столицата Брюксел и федерацията Брюксел-Валония отказваха да дадат на федералното правителство пълномощия да подпише СЕТА.

В края на маратонски преговори лидерите на регионалните и езиковите общности са споразумели по текст, който отговаря на безпокойствата на франкофонската част (Валония и 80 на сто от столицата Брюксел) , свързани с вноса на земеделски продукти от Канада и със специален арбитражен съд, който СЕТА предвижда да решава споровете между инвеститор и държава.

Няма нови подробности за условията на регионите,  свързани с на окончателния  вид на търговското споразумение.   Няма и сигнал от държавите-членки и от канадската страна дали приемат условията в белгийското споразумение.

Белгийското правителство е изпратило декларацията на Комитета на постоянните представители на държавите-членки на ЕС.  Ако никоя от тях няма възражения, декларацията ще се върне пред регионалните парламенти на Валония и на френската общност в Белгия.  Те трябва да дадат отговора си най-късно до полунощ в петък,  са се споразумели участниците в днешните преговори, съобщава ClubZ.

%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%8f-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0От оскъдната информация за споразумението на белгийските федерални и регионални региони, изглежда логично пробивът да е извършен по въпросите за  частните арбитражи, предвидени за съдене на държавите и някои земеделски претенции, за които настояваше местния парламент на Валония:

  1. Да се даде приоритет в CETA на механизъм за разрешение на спорове, който да е между държавите на базата на съществуващите обществени съдилища;
  2. Въвеждане в споразумението на принципа за „земеделско изключение“, подобен на този за „културното изключение“. Този принцип да може да бъде активиран, в случай, че увеличението на вноса  на даден продукт може съществено да навреди на постигането на следните цели: продоволствена сигурност, запазване на начина на живот в селските райони; защита на природата и биоразнообразието.      Още по темата: Пълните искания на Валония за промени в споразумението с Канада

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.