Последни новини
Home / Законът / ВСС не пожела да обсъжда дали Узунов топи колеги

ВСС не пожела да обсъжда дали Узунов топи колеги

Defakto.bg

С 14 срещу 7 гласа пленумът на Висшия съдебен съвет отхвърли днес искането да се обсъди поведението на представляващия Димитър Узунов.

Това бе поискано от Калин Калпакчиев. Поводът – изявления на Узунов от миналия петък пред bTV, ден след бетонирането му на поста представляващ, в което нападна опонентите си. Конкретно обяви, че Калпакчиев движи проект за 6 млн.лв. по Оперативна програма „Добро управление”, от който щял да получи 340 000 лв. хонорар, а ВСС не бил информиран за договора. За Лозан Панов бе съобщено, че е „активиран” от Калпакчиев.

„Представляващият си позволи публично да заявява факти, които не са истински и подобно поведение е недопустимо. Има една граница, която е прекрачена”, мотивира се днес Калпакчиев. Истината за въпросния проект е известна – той се движи от друг кадровик, Елка Атанасова, никакви пари и хонорари по него не са получавани, а ВСС е информиран за всички договори.

Днес предложението не бе в дневния ред на ВСС, а мнозинството отхвърли включването му като извънредна точка без дебати. Веднага след гласуването Калпакчиев обяви, че моли точката да се включи като основна в дневния ред за следващия пленум. Не получи отговор. Заседанието се водеше от Димитър Узунов.

“Смятам поведението на представляващия за недопустимо и в противоречие с изискванията за високи нравствени качества, установени в чл. 130, ал.2 от Конституцията. Реакцията е наложителна, защото е премината граница, отвъд която разликата между позволено и непозволено, редно и нередно, добро и зло е заличена. поради това предлагам освобождаването на представляващия ВСС от тази длъжност. Извинението и публичното опровержение на неговите твърдения зависят единствено от неговата съвест и добра воля”, пише в предложението на Калпакчиев.

About De Fakto

Проверете също

Двама надзиратели от ареста на Националното следствие са отстранени от длъжност за тежки дисциплинарни нарушения

Двама надзиратели от ареста на Националната следствена служба (НСлС) са отстранени от длъжност заради тежки …

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.