Последни новини
Home / Законът / ВСС не пожела да обсъжда дали Узунов топи колеги

ВСС не пожела да обсъжда дали Узунов топи колеги

Defakto.bg

С 14 срещу 7 гласа пленумът на Висшия съдебен съвет отхвърли днес искането да се обсъди поведението на представляващия Димитър Узунов.

Това бе поискано от Калин Калпакчиев. Поводът – изявления на Узунов от миналия петък пред bTV, ден след бетонирането му на поста представляващ, в което нападна опонентите си. Конкретно обяви, че Калпакчиев движи проект за 6 млн.лв. по Оперативна програма „Добро управление”, от който щял да получи 340 000 лв. хонорар, а ВСС не бил информиран за договора. За Лозан Панов бе съобщено, че е „активиран” от Калпакчиев.

„Представляващият си позволи публично да заявява факти, които не са истински и подобно поведение е недопустимо. Има една граница, която е прекрачена”, мотивира се днес Калпакчиев. Истината за въпросния проект е известна – той се движи от друг кадровик, Елка Атанасова, никакви пари и хонорари по него не са получавани, а ВСС е информиран за всички договори.

Днес предложението не бе в дневния ред на ВСС, а мнозинството отхвърли включването му като извънредна точка без дебати. Веднага след гласуването Калпакчиев обяви, че моли точката да се включи като основна в дневния ред за следващия пленум. Не получи отговор. Заседанието се водеше от Димитър Узунов.

„Смятам поведението на представляващия за недопустимо и в противоречие с изискванията за високи нравствени качества, установени в чл. 130, ал.2 от Конституцията. Реакцията е наложителна, защото е премината граница, отвъд която разликата между позволено и непозволено, редно и нередно, добро и зло е заличена. поради това предлагам освобождаването на представляващия ВСС от тази длъжност. Извинението и публичното опровержение на неговите твърдения зависят единствено от неговата съвест и добра воля“, пише в предложението на Калпакчиев.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.