Последни новини
Home / Законът / Наредбите за съдебните заседатели и конкурсите – готови през януари догодина

Наредбите за съдебните заседатели и конкурсите – готови през януари догодина

Defakto.bg

Пленумът на ВСС прие хронограма за изготвяне на проекти за наредбите по ЗСВ и методика за оценяване членовете на ВСС и инспекторите в ИВСС и определи числения състав на работните групи

Пленумът на ВСС трябва да приеме Наредбата по чл. 75а от ЗСВ, която  регламентира условията и реда, по които се определя броят на съдебните заседатели, както и резервните съдебни заседатели за всеки съд; етични правила за поведение на съдебните заседатели и други организационни въпроси свързани с дейността на съдебните заседатели. Необходимостта от изготвяне на Наредбата произтича от приетите изменения и допълнения в ЗСВ, в сила от 09.08.2016 г., с които са внесени промени в статута, начина на избор и определяне на участието на съдебните заседатели по делата.

Наредбата по чл. 194г от ЗСВ, която се приема от Пленума на ВСС регламентира реда за провеждане на конкурсите за младши съдии и младши прокурори, конкурсите за първоначално назначаване в органите на съдебната власт, конкурсите за повишаване в длъжност и за преместване на съдия, прокурор и следовател в органите на съдебната власт, избора на административни ръководители на органите на съдебната власт и за съставянето на конкурсните комисии.

Пленумът на Висшия съдебен съвет определи числения/ поименния състав на три работни групи за изготвяне, както следва:

На проект на Наредба по чл. 75а от Закона за съдебната власт /ЗСВ/:

Координатор на работната група – Юлиана Колева, член на ВСС и членове: Петя Крънчева – съдия в СГС; Стефан Стойков – съдия в Софийски окръжен съд; Методи Лалов – председател на СРС; Георгица Парушева – началник отдел „Информация“ в СРС; Емилия Николова – председател на Съюза на съдебните заседатели; представител на Министерство на правосъдието, определен от министъра на правосъдието.

На проект на Наредба по чл. 194г от ЗСВ: Координатори на работната група – Юлия Ковачева – член на Съдийската колегия на ВСС и зам.-председател на КАК към СК и Магдалена Лазарова – член на Прокурорската колегия на ВСС, като останалите членове се избират от състава на двете колегии на ВСС:

На проект на Методика за оценяване на членове на ВСС и на инспектори в ИВСС: Координатор на работната група – Незабравка Стоева – член на ВСС и представител на Прокурорската колегия и членове: един представител на Прокурорската колегия и двама представители на Съдийската колегия определени от колегиите, Теодора Точкова – главен инспектор на ИВСС и двама инспектори от ИВСС.

Пленумът на ВСС прие и хронограма за изготвяне на проекти за наредбите и методиката, както следва:

  • До 16.12.2016 г. – готови проекти от работните групи. Работните групи да изискат от органите на съдебната власт становища и предложения в хода на изготвяне на проектите.
  • До 19.12.2016 г. – Комисията по правни и институционални въпроси взема решение за публикуване на интернет страницата на ВСС проект, доклад, мотиви и предварителна оценка на въздействието на всеки от подзаконовите нормативни актове.
  • От 20.12.2016 г. до 20.01.2017 г. обществено обсъждане, включително и от Гражданския съвет.
  • До 31.01.2017 г. приемане на наредбите от Пленума на Висшия съдебен съвет.

 

About De Fakto

Проверете също

Две окончателни решения по искове за 1,3 милиона лева отчете КПКОНПИ

За нова порция уважени искове за гражданска конфискация информираха от КПКОНПИ. Съдебните решения са влезли …

Единодушно, Янко Янев преизбран за председател на апелативния съд във Велико Търново

Единодушно, Янко Янев бе преизбран от кадровиците за председател на Апелативен съд – Велико Търново. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.