Последни новини
Home / Законът / При мандат от 5 години, членове на ВСС с 10-годишни договори за ведомствен наем

При мандат от 5 години, членове на ВСС с 10-годишни договори за ведомствен наем

Defakto.bg

При мандат на Висшия съдебен съвет от 5 години, кадровиците имат 10-годишни договори за наем на ведомствени апартаменти.

Абсурдът лъсна на заседанието на пленума на ВСС днес. Повод бе предложение да се подпише нов договор за наем с прокурора Румен Боев, който дойде във ВСС от Пловдив. А докладваното от шефа на комисията за управление на собствеността Михаил Кожарев предложение бе срокът на новия договор да е 10 години, понеже така било и с останалите. При Боев обаче първият договор бил за 3 години и вече изтекъл. Но до края на мандата на този състав на ВСС остават сачо 11 месеца – до началото на октомври 2017 г.

Членовете на ВСС от провинцията са общо 7 – Боев, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Каролина Неделчева, Даниела Костова, Юлиана Колева, Елка Атанасова. първоначално всички те бяха настанени на хотел, после някои отидоха във ведомствени жилища. Договорите за наем тогава бяха сключени с Министерството на правосъдието, сега обаче тази недвижима собственост вече се управлява от ВСС. За това и новият договор на Боев трябваше да се гласува от пленума на съвета. Става дума за просторни апартаменти, около 100 квадрата, повечето в кв.“Красна поляна“.

„Да не е станала грешка – договорът да е за 10 месеца или за 10 години?“, намеси се днес председателят на ВКС Лозан Панов.

Той бе категоричен – договорът за ведомствения наем трябва да е до края на мандата на ВСС. Панов изрази и недоумение защо се намалява наемната цена (от около 200 лева на 157 лева) при положение, че възнагражденията на кадровиците чувствително нараснаха и станаха равни на заплатите на „тримата големи“.

Тези договори сега идват при нас, но ако колегата Боев остане в София, трябва да има къде да живее, обяви Михаил Кожарев.

Самият Румен Боев го нямаше. А Румен Георгиев оцени повдигането на въпроси като „грозна картина“ с персонална насоченост. Според него било ясно, че наемът важал до изтичането на мандата на ВСС, понеже имало такава изрична клауза. Клаузата впоследствие бе прочетена, но в нея е предвидено прекратяване на договора поради „прекратяване на трудовото или служебно правоотношение на наемателя“. Което не се свежда до изтекъл мандат на ВСС, чиито членове след това се връщат като магистрати в системата. И хич не е сигурно, че точно това условие ги задължава да напуснат ведомственото жилище. Пък и в предни години имаше проблеми с оставането на подобни наематели.

„Такива договори Министерството на правосъдието е сключвало и с други наши колеги,  например с главния инспектор. Защо е станало така едни да са за 10 г., други за по-кратък срок, не знам. Въпросът е да уеднаквим за всички и да решим в каква посока“, заяви Кожарев.

Юлия Ковачева предложи гласуването да се отложи за избработване на нови, общи за всички правила за ведомствените наеми. Подчерта последното, „за да не се разбира като отрицателни настроения и лошо отношение към колегите“.

„Дайте сега да одобрим договора на колегата, да не остане на улицата. пък после общи решения“, намеси се Светла Петкова.

С 16 срещу 2 гласа с Румен Боев ще бъде сключен договор за 10 години. „Против“ бяха Лозан Панов и Соня Найденова.

За нови правила повече не стана дума.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.