Последни новини
Home / Законът / Захариева в Париж със серия от срещи за мониторинга и българското председателство на ЕС

Захариева в Париж със серия от срещи за мониторинга и българското председателство на ЕС

Defakto.bg

 

По време на срещата в Париж между българския правосъден министър Екатерина Захариева и френския й колега Жан-Жак Юрвоа са били  обсъдени съдебната реформа в България, Механизмът за сътрудничество и оценка, както и бъдещото присъединяване на страната ни към Шенген. Друг фокус на разговора са били  антитерористичните мерки, които трябва да предприемат всички държави-членки на ЕС, както и последиците от Брекзит, съобщиха от правосъдното ведомство.

Българският правосъден министър е запознала колегата си с резултатите на България по отношение препоръките на ЕК, както ижеланието за продължаване на реформите. Захариева е запознала колегата си с  резултатите от  борбата с контрабандата и икономическия растеж на България през последните 2 години.

„В рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е от изключителна важност българските експерти да обменят опит и да се обучават във френските институции. Разчитаме много на опита и подкрепата на френските ни колеги при трансформирането на законодателството ни за по-ефективна борба срещу тероризма и организираната престъпност“, е заявила  Екатерина Захариева.

„Тук – в Париж, винаги ще намерите хора, на които можете да разчитате. Знаем колко трудно ще е за вас и правителството цялата работа по подготовката, която трябва да е още по-динамична предвид преместването на председателството ви с 6 месеца по-рано“,бил отговорът на  Юрвоа.  Той  допълнил, че сътрудничеството между двете държави в областта на детското правосъдие е повече от успешно.

Захариева и Юрвоа са били категорични, че не бива да се допуска Европа на две скорости, а напускането на Великобритания от Съюза е следствие от това, че вече доста държави-членки на ЕС са забравили истинското значение на обединението, а именно – мир, интеграция, сътрудничество, свободно движение на хора и капитали.

Българският правосъден министър е имала среща и с генералния секретар на Франция по европейски въпроси Филип Леглиз-Коста. Двамата са се обединили около мнението, че самообучението на граждани с цел тероризъм трябва да се криминализира.

Захариева подчертала , че същото би следвало да се направи и по отношение на пътуване с цел тероризъм и в рамките на целия Европейски съюз. „Българското Министерство на правосъдието вече определи ключовите теми, които ще бъдат приоритетни по време на българското председателство – създаване на Служба на европейски прокурор, развиване на системата за електронното правосъдие и технологии в съдебната дейност и съдебното сътрудничество, както и изменението на Регламента относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност”, е становището на  Захариева.

В Париж тя е  провела  още работни срещи с председателя на Комисията за конституционните норми, законодателство и обща администрация на Републиката в Националното събрание на Франция – Доминик Рембур и с държавния секретар по европейските въпроси към министъра на външните работи и международното развитие Арлем Дезир. С тях тя е обсъдила основни въпроси, по които България и Франция могат да задълбочат сътрудничеството си при подготовката на страната ни за председателството на Европейския съюз през 2018-та година.

Акцент на срещата между Рембур и Захариева са били за готвените промени в НПК, продължаването на съдебната реформа в България и нуждата от още по-силно обединение и сътрудничество между всички държави-членки на Европейския съюз, предвид заплахите на 21-ви век. „Европейският съюз е нужен на всяка една държава по отделно. Числата не лъжат. Може да се види разликата в икономическия растеж преди влизането в Европейския съюз на всяка една страна. Ползите за България са очевидни и видими, била българската позиция.

От своя страна Рембур подчертал, че пред правосъдните системи на двете републики има много общи предизвикателства и дал за пример факта, че във Франция проблемите с местата за лишаване от свобода са сходни на българските, а осъдителните присъди са около 2500 на година.

Основна тема на разговора между министър Захариева и държавния секретар по европейски въпроси към министъра на външните работи на Франция – Арлем Дезир, е била  бежанската криза, пред която са поставени всички държави-членки. Българският правосъден министър подчертва,  че страната ни като външна граница на Европейския съюз се справя много добре с опазване на границата си.

„От началото на 2016-та г. у нас наказателните дела срещу трафик на бежанци са над 450″, посочила Захариева и допълва, че на границата българските служби извършват проверка на всеки, който се опитва да влезе в страната. „България е единствената държава-членка, която изпълнява стриктно всички разпоредби“, добавила тя.

На снимката Министър Захариева с френския си колега Жан Жак  Юрвоа  

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.