Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Ако дисциплинарните наказания само се отменят от съда, ще е амнистия

Прокуратурата: Ако дисциплинарните наказания само се отменят от съда, ще е амнистия

Defakto.bg

Казусите с отменени наказания на магистрати трябва да бъдат връщани за ново разглеждане и произнасяне във ВСС. Обратното би било амнистия. Това е становището на прокуратурата, представено от зам.-главния прокурор Ася Петрова на Общо събрание на първа и втора колегия на Върховния административен съд, става ясно от публикувания протокол.

На 26 октомври върховните съдии заседаваха по тълкувателно дело №7 от 2015 г. По него те трябва да отговорят на три основни въпроса, свързани с дисциплинарното наказване на магистрати: може ли след отмяна на наказанието ВАС да връща казуса на ВСС за ново произнасяне; могат ли кадровиците, иницирали дисциплинарната процедура, да участват и в състава, който решава делото; длъжен ли е ВСС да образува дисциплинарно дело при постъпило искане или има право на преценка.

Именно тези проблеми отекнаха в ред знакови дисциплинарни дела срещу магистрати – съдия Мирослава Тодорова, следователя Петьо Петров, Владимира Янева и други.

На първото заседание отговорите си е дала прокуратурата.

„Върховният административен съд, след отмяна или обявяване нищожността на решение на ВСС, с което е наложено дисциплинарно наказание на магистрат, следва да върне преписката на компетентния административен орган със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона. Аргументите ни накратко са следните – съгласно Конституцията на Република България единственият орган, имащ правомощия да налага дисциплинарно наказание „понижаване в длъжност“ или „освобождаване на магистрат“ е ВСС. Ето защо ние считаме, че възможността преписката да остане в съда и съответно да не се върне на компетентния орган се явява намеса във властта на висшия орган на съдебната власт. При констатиране на основание за ангажиране на дисциплинарна отговорност с оглед на събраните данни по повод на дисциплинарното производство, невръщането на преписката от съда на компетентния орган /в случая ВСС/, би довело до своеобразна амнистия по отношение на магистрат, за който са налице данни, сочещи на извършено дисциплинарно нарушение”, заявява зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Това становище очаквано застъпи и Висшият съдебен съвет. То обаче има и противници, включително сред съдиите и кадровиците. Според тях в случая недопустимо се дава на ВСС възможност да се „поправи“ по сгрешена или опорочена от самия него дисциплинарна процедура. Привилегия, която не е дадена на нито един друг наказващ орган.

Поискалият наказание може да е дисциплинарен съдник

По втория въпрос мнението на прокуратурата е:

„Не съставлява съществено нарушение на административнопроизводствените правила и на принципа на безпристрастност по чл. 10, ал. 2 АПК участието на членове на ВСС в дисциплинарния състав, когато същите са и вносители на предложението за налагане на дисциплинарно наказание”. Според държавното обвинение Конституцията и законът не делят кадровиците по такъв критерий и изключването на предложителите от дисциплинарните състави щяло да е недемократично.

Впрочем, проблемът вече бе уреден от парламента – промените в ЗСВ изключиха възможността членове на съвета да предлагат магистрати за наказание, именно за да се избегне тази колизия. Очевидно съществуваща, според депутатите.

ВСС сега също се съгласи, че в случая има нарушение.

ВСС има право на преценка

Дори и предложението за налагане на дисциплинарно наказание да отговаря формално на законовите изисквания, ВСС има право на преценка, смята още прокуратурата.

„Не съществува задължение за ВСС да образува дисциплинарно производство и ВСС има право на преценка за обосноваността на предложението преди образуване на дисциплинарното производство. Нашите доводи са следните: Доколкото считаме, че ВСС има правомощието да образува дисцилинарно производство, то по същия аргумент има и правомощието да откаже образуването на такова производство. Преценката на тези доказателства не е по допустимостта на искането, а е чисто процесуална за наличие на предпоставки за образуване на дисциплинарно производство”, заявява Ася Петрова пред Общото събрание на ВАС.

Ако го онагледим, според становището на прокуратурата ВСС е бил прав първоначално да отказва дисциплинарни дела срещу следователя Петьо Петров и Владимира Янева. Тези откази впоследствие бяха отменени от ВАС.

Мнозинството в съвета и до днес смята, че са били прави.

Предстои насрочване на ново заседание на Общото събрание, на което съдиите ще изслушат докладчика по делото Тодор Тодоров и ще гласуват своето решение.


About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.