Последни новини
Home / Законът / Юнкер предлага на Борисов: Европейски контрол над ВСС и независима антикорупционна служба!

Юнкер предлага на Борисов: Европейски контрол над ВСС и независима антикорупционна служба!

Defakto.bg

Някои новинарски телевизионни емисии снощи (четвъртък) очевидно са ни чели „отбрани“ абзаци от писмото на председателя на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов,  защото впечатлението, което остави новината бе, че той е много доволен от реформите в правосъдието у  нас.

Както обаче един електронен сайт находчиво определи , от новините в същото писмо е ясно, че вместо лупа, ни  слагат микроскоп.

Европейската комисия  има готовност да разшири непосредственото наблюдение върху българската съдебна система с изпращане на нови постоянни експертни мисии в страната, обяви и  Медиапул. Според медията,  от  писмото на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов става ясно, че шефът на ЕК  предлага непрекъснат европейски контрол върху Висшия съдебен съвет (ВСС) или върху съдебния инспекторат.

Любопитно е, че писмото на Юнкер е в отговор на искането на Борисов за промяна на мониторинговия механизъм над родината.

Според Борисов,  България „има сериозен и необратим напредък в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност“.  Юнкер обаче „пропуска“ да сподели позицията на Борисов.

Борисов  настоява  ЕК да каже, че България има напредък в борбата с корупцията, който само трябва да бъде „надграден“. Юнкер отказва да обещае това, сочи Медиапул.

Шефът на ЕК  признава  нуждата от по-интензивно сътрудничество между ЕК и българските власти и предлага  директното наблюдение върху ВСС или инспектората.

Третата опция е помощ за създаването на независима единна антикорупционна институция. Юнкер допълва, че върху ВСС и инспектората може да бъде приложена процедурата, която сега се прилага спрямо българската прокуратура, съобщава  Медиапул.

От началото на юни в България са петима европейските прокурори, чиято цел е да изготвят пълен анализ на работата на държавното обвинение.Проверяват част от знаковите дела, начинът  на работа в институция,както и дали има предпоставки за поставяне под зависимост на редовите прокурори.  В края на годината се очаква окончателен доклад за състоянието на институцията.

Надеждите на властите у нас  бяха, че  наблюдението над България ще отпадне през 2017 година, такива намерения засега поне не се задават.

В  края на писмото си  до Борисов Юнкер  изразява надежда, че България ще изпълни изискванията на Брюксел и мониторингът ще отпадне до края на 2019 година.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.