Последни новини
Home / Законът / В Окръжен съд Русе: Студенти симулират съдебен процес, ученици научат що е детско правосъдие

В Окръжен съд Русе: Студенти симулират съдебен процес, ученици научат що е детско правосъдие

Defakto.bg

 

%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-1На 28-ми октомври 2016 г. Окръжен съд – Русе отвори врати за всички желаещи да погледнат от близо дейността на правораздаването.   Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“, съобщи прессслужбата на съда.

Денят на отворените врати e стартира. със симулиран %d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b82съдебен процес, по време на който студенти от ІV-ти курс на Юридическия факултет към Русенски университет „Ангел Кънчев“ разиграха гражданско-правен спор за недвижим имот. За подготовката на студентите помогнаха окръжен съдия Христо Лазаров и Ваня Пантелеева – доктор по право и техен преподавател в университета. Бъдещите юристи, които влязоха в ролята на съдии, адвокати, ищец, ответник, свидетел и вещо лице, спазвайки процесуалните правила на един граждански процес, осъзнаха че невинаги всичко е черно и бяло и че въздаването на справедливост и отстояването на законността е нелека задача. На раздяла студентите получили  благодарствен адрес от административния ръководител на съда – съдия Искра Блъскова, с пожелание с все такъв ентусиазъм и всеотдайност да отстояват върховенството на закона и да не забравят, че „IUS EST ARS BONI ЕТ AEQUI“ (Правото е изкуство за доброто и справедливото).

В  една от съдебните зали в присъствието на журналисти, зам.председателят и ръководител на гражданското отделение – съдия Анета Георгиева, е демонстрирала как на практика се разпределят делата и се определя съдия-докладчик чрез Централната система за случайно разпределение на делата към ВСС.

Гости в Русенската съдебна палата са били и  седмокласници от Основно училище  „Иван Вазов“ в Русе.  Под формата на беседа децата научили за структурата на съдебната система в България, за професията „магистрат“, за видовете дела. Интерес у тях  предизвикали темите за детското правосъдие, съдебните процедури с участието на деца, децата – жертви и извършители на престъпления.

На финала е презентирана интернет-страницата на ОС-Русе и най-новата услуга в помощ на гражданите – модул за електронен достъп до делата. Модулът, който е разработен със собствен ресурс на съда, функционира от началото на месец октомври и дава възможност на страните по делата напълно безплатно да получават информация за пълното движение по делото, както и до текста на постановените съдебни актове.

През целия ден гражданите са имали възможност да присъстват в съдебна зала и да наблюдават заседанията по насрочените за деня въззивни граждански дела.

Целта на  инициативата „Ден на отворените врати“ е да  спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за по-добра информираност и изграждане на доверие в работата на институцията и на съдебната система като цяло.

 

На снимките: Новите съдии, прокурори и адвокати, възпитаници на Русенския  универститет, се задават.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.