Последни новини
Home / Законът / В Окръжен съд Русе: Студенти симулират съдебен процес, ученици научат що е детско правосъдие

В Окръжен съд Русе: Студенти симулират съдебен процес, ученици научат що е детско правосъдие

Defakto.bg

 

%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-1На 28-ми октомври 2016 г. Окръжен съд – Русе отвори врати за всички желаещи да погледнат от близо дейността на правораздаването.   Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“, съобщи прессслужбата на съда.

Денят на отворените врати e стартира. със симулиран %d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b82съдебен процес, по време на който студенти от ІV-ти курс на Юридическия факултет към Русенски университет „Ангел Кънчев“ разиграха гражданско-правен спор за недвижим имот. За подготовката на студентите помогнаха окръжен съдия Христо Лазаров и Ваня Пантелеева – доктор по право и техен преподавател в университета. Бъдещите юристи, които влязоха в ролята на съдии, адвокати, ищец, ответник, свидетел и вещо лице, спазвайки процесуалните правила на един граждански процес, осъзнаха че невинаги всичко е черно и бяло и че въздаването на справедливост и отстояването на законността е нелека задача. На раздяла студентите получили  благодарствен адрес от административния ръководител на съда – съдия Искра Блъскова, с пожелание с все такъв ентусиазъм и всеотдайност да отстояват върховенството на закона и да не забравят, че „IUS EST ARS BONI ЕТ AEQUI“ (Правото е изкуство за доброто и справедливото).

В  една от съдебните зали в присъствието на журналисти, зам.председателят и ръководител на гражданското отделение – съдия Анета Георгиева, е демонстрирала как на практика се разпределят делата и се определя съдия-докладчик чрез Централната система за случайно разпределение на делата към ВСС.

Гости в Русенската съдебна палата са били и  седмокласници от Основно училище  „Иван Вазов“ в Русе.  Под формата на беседа децата научили за структурата на съдебната система в България, за професията „магистрат“, за видовете дела. Интерес у тях  предизвикали темите за детското правосъдие, съдебните процедури с участието на деца, децата – жертви и извършители на престъпления.

На финала е презентирана интернет-страницата на ОС-Русе и най-новата услуга в помощ на гражданите – модул за електронен достъп до делата. Модулът, който е разработен със собствен ресурс на съда, функционира от началото на месец октомври и дава възможност на страните по делата напълно безплатно да получават информация за пълното движение по делото, както и до текста на постановените съдебни актове.

През целия ден гражданите са имали възможност да присъстват в съдебна зала и да наблюдават заседанията по насрочените за деня въззивни граждански дела.

Целта на  инициативата „Ден на отворените врати“ е да  спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за по-добра информираност и изграждане на доверие в работата на институцията и на съдебната система като цяло.

 

На снимките: Новите съдии, прокурори и адвокати, възпитаници на Русенския  универститет, се задават.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.