Последни новини
Home / Законът / Дни на медиацията – как да спестим спора в съда

Дни на медиацията – как да спестим спора в съда

Defakto.bg

Може ли да избегнем съдебните процеси, както постигнем споразумение с помощта на медиатор? Отговорите ще се търсят в Дните на медициацията, които ще се проведат от 2 до 4 ноември в София. Организира ги Центърът за спогодби и медиация към Софийския районен и Софийския градски съд.

От центъра предоставя услугите си на граждани, които имат образувани дела в двете съдилища. Услугата се извършва от специално обучени медиатори доброволци и на този етап е безплатна.

Тази година в рамките на Дните на медиацията, на 2 ноември, сряда, от 11.00 до 13.30 ч. на ул. Вашингтон № 22. ще се проведе експертна дискусия „Медиацията в България: проблеми и решения“ под патронажа на Омбудсмана на Република България. На нея ще се поставят на обсъждане въпросите, свързани с популяризирането и разширяването на приложението на медиацията, като алтернативно средство за решаване на спорове и механизъм за разтоварване на съда. Ще се дискутират възможностите за въвеждане на задължителната първа обща среща по медиация (например при семейноправни спорове, потребителски спорове или при спорове с нисък имуществен интерес), вариантите за финансово обезпечаване и стимулиране на провеждането й, както и правното регламентиране на този процес и неговата професионализация. В срещата ще участват Мая Манолова, омбудсман на Република България , Виргиния Мичева – зам.министър на правосъдието, Красимир Влахов – зам.председател на ВКС, Милка Итова – член на ВСС, Георги Колев – председател на ВАС, Методи Лалов -председател на СРС, Симона Такова – председател на Центъра за спогодби и медиация, Йосиф Герон – председател на Националнатаа асоциация на медиаторите, представители на медиаторски организации, съдии, представители на академичните среди, експерти и неправителствени организации.

На 3 ноември, четвъртък, ще се проведат две информационно обучителни срещи с ученици на тема „Медиация в училище“. В срещите ще участват съдии и медиатори от ЦСМ. Ученици, на възраст между 11 и 15 год., ще бъдат запознати с основните характеристики и принципи на процедурата, предимствата на медиацията при решаването на спорове и възможностите да бъде използвана в училище. Учениците ще участват в симулирана медиация.

В петък, 4 ноември е организирана среща-дискусия на медиатори и съдии от ЦСМ със студенти, изучаващи медиация в УНСС и студенти от СУ, за приложението на медиацията в България, съдебното препращане и практиката на ЦСМ. Съдии и медиатори от ЦСМ ще запознаят студентите с работата на ЦСМ и приложението на медиацията на практика. Ще бъде проведен разговор със страни, участвали в реална медиация в ЦСМ и останали доволни от процедурата и резултата.

Също в петък, от 16.00 ч. в СГС, медиаторите и съдиите от ЦСМ ще се срещнат със студентите, спечелили международното състезание по медиация през м. юли 2016 г. във Виена.

По време на „ДНИ НА МЕДИАЦИЯТА 2016“ ще има дежурни медиатори всеки ден от 10-17 ч. в сградите на Софийският районен съд (СРС).

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.