Последни новини
Home / Законът / Европейската асоциация на съдиите: Премахнете декларирането на участие в професионални организации

Европейската асоциация на съдиите: Премахнете декларирането на участие в професионални организации

Defakto.bg

За спешни промени на последните поправки в Закона за съдебната власт настоява Европейската асоциация на съдиите в писма до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и правосъдния министър Екатерина Захариева.

Конкретно международната организация заявява, че промяната, предвидила задължително да се декларира членство в професионална съдийска организация пред кадровика ВСС няма легитимно основание,  възрипа свободното сдружаване и вреди на независимостта.

Европейската асоциация на съдиите предупреди, че промяната е в разрез с международните принципи на правото още преди окончателното гласуване на тези текстове. Но остана нечута от парламента. Срещу поправката се обявиха и всички съславни организации на магистратите.

Ето обръщението на Европейската асоциация на съдиите:

„На срещата на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) през октомври 2016 г. вниманието ни беше насочено към прилагането на член 195А от Закона за съдебната власт на Република България и съдържащото се в него изискване съдиите да декларират пред Висшия съдебен съвет всички свои дейности, включително членството си в професионални организации.

В самото начало бихме желали да подчертаем важността на правото на съдиите да членуват в професионални сдружения, което цели да укрепи тяхната независимост и се признава съгласно международните принципи на правото, включително член 25 на Препоръка CCM/Rec 2012/12 на Комитета на Министрите на Съвета на Европа и аналогични препоръки на Организацията на обединените нации.

Изискването за деклариране на такова членство пред Висшия съдебен съвет — органът, отправящ препоръки и взимащ решения относно кадровото развитие на съдиите — има  сковаващо действие, което възпира упражняването на това право.

Новият закон, като не предвижда изключение за декларирането на членство в професионални сдружения на съдиите, влиза в противоречие с целите на Плана за действие за независимост на съдебната власт на Съвета на Европа, съгласуван в София на 21 април 2016 г. Това е така, защото Действие 2.1 изисква предприемането на стъпки за укрепване на магистратските организации с цел защита на независимостта на съдебната власт.

На следващо място, включването на задължението за деклариране на членството в сдружения на съдии в обхвата на Закона за съдебната власт, няма ясно основание.  Подобно членство е ограничено до съдиите и не е влиза в противоречие с тяхна правораздавателна функция по разглеждани дела. Извън предвиденото в този закон, съществува общо задължение за деклариране на частен интерес, имащ отношение към решаваните спорове.

При тези обстоятелства, включването на задължението за деклариране на членството в професионални сдружения на съдиите в обхвата на ЗСВ не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в разрезс неотдавна съгласуваната в София политика за укрепване—а не за уязвяване—на тези сдружения.

Водена от горните съображения, ЕАС апелира за предприемане на стъпки за изменение на закона с цел изключване на професионалните сдружения на съдии от приложното му поле.

Хосе Игреха Матос

Президент

Европейска асоциация на съдиите (ЕАС)“

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.