Последни новини
Home / Законът / Европейската асоциация на съдиите: Премахнете декларирането на участие в професионални организации

Европейската асоциация на съдиите: Премахнете декларирането на участие в професионални организации

Defakto.bg

За спешни промени на последните поправки в Закона за съдебната власт настоява Европейската асоциация на съдиите в писма до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и правосъдния министър Екатерина Захариева.

Конкретно международната организация заявява, че промяната, предвидила задължително да се декларира членство в професионална съдийска организация пред кадровика ВСС няма легитимно основание,  възрипа свободното сдружаване и вреди на независимостта.

Европейската асоциация на съдиите предупреди, че промяната е в разрез с международните принципи на правото още преди окончателното гласуване на тези текстове. Но остана нечута от парламента. Срещу поправката се обявиха и всички съславни организации на магистратите.

Ето обръщението на Европейската асоциация на съдиите:

„На срещата на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) през октомври 2016 г. вниманието ни беше насочено към прилагането на член 195А от Закона за съдебната власт на Република България и съдържащото се в него изискване съдиите да декларират пред Висшия съдебен съвет всички свои дейности, включително членството си в професионални организации.

В самото начало бихме желали да подчертаем важността на правото на съдиите да членуват в професионални сдружения, което цели да укрепи тяхната независимост и се признава съгласно международните принципи на правото, включително член 25 на Препоръка CCM/Rec 2012/12 на Комитета на Министрите на Съвета на Европа и аналогични препоръки на Организацията на обединените нации.

Изискването за деклариране на такова членство пред Висшия съдебен съвет — органът, отправящ препоръки и взимащ решения относно кадровото развитие на съдиите — има  сковаващо действие, което възпира упражняването на това право.

Новият закон, като не предвижда изключение за декларирането на членство в професионални сдружения на съдиите, влиза в противоречие с целите на Плана за действие за независимост на съдебната власт на Съвета на Европа, съгласуван в София на 21 април 2016 г. Това е така, защото Действие 2.1 изисква предприемането на стъпки за укрепване на магистратските организации с цел защита на независимостта на съдебната власт.

На следващо място, включването на задължението за деклариране на членството в сдружения на съдии в обхвата на Закона за съдебната власт, няма ясно основание.  Подобно членство е ограничено до съдиите и не е влиза в противоречие с тяхна правораздавателна функция по разглеждани дела. Извън предвиденото в този закон, съществува общо задължение за деклариране на частен интерес, имащ отношение към решаваните спорове.

При тези обстоятелства, включването на задължението за деклариране на членството в професионални сдружения на съдиите в обхвата на ЗСВ не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в разрезс неотдавна съгласуваната в София политика за укрепване—а не за уязвяване—на тези сдружения.

Водена от горните съображения, ЕАС апелира за предприемане на стъпки за изменение на закона с цел изключване на професионалните сдружения на съдии от приложното му поле.

Хосе Игреха Матос

Президент

Европейска асоциация на съдиите (ЕАС)“

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.