Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд на Германия – открити заседания по обществено значими дела

Конституционният съд на Германия – открити заседания по обществено значими дела

Defakto.bg

 

 Автор Елена Трифонова

  С прессъобщение № 77/2016 от 28 октомври 2016  Федералният Конституционен съд на Германия информира за съдебно заседание на Първи сенат на съда, насрочено за 6 декември от 10 часа, на което съдебният състав ще произнесе решението си.

Причината за информацията почти месец и половина преди самото заседание е заради обстоятелството,  че делото е от огромен обществен интерес – става дума за ускоряване преустановяване работата на ядрени реактори в страната.

Според установената практика за пълна прозрачност на КС на Германия, прессъобщението дава достатъчно информация за улесняване достъпа до залата на няколко категории заинтересовани лица, присъстващи по традиция на заседанията.

Подобни съобщения на съда улесняват работата на охраната при допускане в сградата, в която ще заседава съдебният състав. При огромен интерес и много заявили желание да присъстват на делото, последната дума за допуск (всяка зала има определен брой места, които по правило се разделят пропорционално) има председателстващият съдебния състав конституционен съдия.

Първата група са лицата, пряко заинтересовани от развитието на съдебния спор – вносители на исковите молби в съда. За тях е дадено лице за контакт, телефон и мейл за заявяване на присъствие.

Втората група са журналистите, отразяващи работата на КС. В Карлсруе, където заседава съдът, има постоянно акредитирани журналисти на всички големи и авторитетни немскоезични медии. Те са обединени в своеобразен клуб (Justizpressekonferenz Karlsruhe e.V.). Тяхното предимство пред останалите е, че те не попълват за всяко заседание формуляр, а само могат да заявят писмено желанието си в пресслужбата на Федералния Конституционен съд.

При повишен интерес от страна на акредитирани чуждестранни журналисти, на тях също се дава възможност да присъстват след като направят предварителна акредитация.

В конкретния случай акредитацията започва след публикуване на прессъобщението и приключва на 1 декември 2016 година в 12.00 часа. Изключения не се правят. Интересуващите се журналисти могат да изтеглят формуляра за акредитация на адрес: http://www.bundesverfassungsgericht.de/SharedDocs/Downloads/DE/Akkreditierungsformular.pdf

За да е валидна регистрацията, към формуляра се прилага и актуална журналистическа карта. Тази практика се прилага за всяко съдебно заседание. Акредитацията върви по реда на постъпилите заявления. След изтичане на крайния период, прессужбата има задължение да информира одобрените и неодобрените да влязат на съответното заседание.

В съдебната зала има 42 места за журналисти, като 11 от тях са запазени за членовете на акредитираните в КС. В пресслужбата има допълнително още 60 места за репортери като е осигурено видео проследяване на заседанието. Прессъобщенията за заседания по обществено значими дела винаги огласяват правилата за достъп в залата – само с изключени мобилни телефони, без лаптопи, компютри и таблети.

Произнасянето на съдебното решение може да бъде предавано в цялост или частично в аудио и видео вариант. В залата могат да присъстват най-много три тв екипа – на една държавна, на една частна и една камера на фотопула на ФКС. Снимки се правят от най-много шест фотографа в началото на самото заседание.

След произнасянето се дава възможност за интервюта в рамките на 20 минути със страните по делото. За по-дълги интервюта пресслужбата осигурява (при предварително заявен интерес) една от най-красивите зали в сградата.

Прессъобщението мотивира изискуемите подробностите по достъпа на общественозначими дела с правилника за работа на КС и на Първи и Втори сенат (съдебен състав).

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.