Последни новини
Home / Законът / Лов за журналисти в Турция

Лов за журналисти в Турция

Defakto.bg
Извънредното положение в Турция продължава, а арестите не спират.
Сега на мушката са журналисти от опозиционното издание “Джумхюриет”, обвинявани от режима на Ердоган като “гюленисти”.
От лятото насам повече от 35 000 души бяха арестувани, а хиляди други – уволнени или отстранени от работа. Сред тях са магистрати, преподаватели, учители, военни, държавни служители.
Турската полиция задържа главния редактор на опозиционното издание „Джумхюриет“ Мурат Сабунджу. Освен него властите са издали и заповеди за арест на 13 журналисти от ежедневника, съобщава Си Ен Ен Тюрк, цитиран от БГНЕС.
Заповед за задържането има и срещу изпълнителния председател на борда на вестника Акън Аталай, който все още е в неизвестност. Задържан е и журналистът Гюрай Йоз, съобщава Анадолска агенция. Според държавната медия вече са били претърсени и домовете на Сабунджу и Аталай.
Правителствената операция срещу „Джумхюриет“ е заради предполагаемите действия на вестника „от името на“ движението на проповедника Фетхулах Гюлен и забранената Кюрдска работническа партия ПКК. Предишният главен редактор на опозиционния вестник Джан Дюндар напусна след осуетения опит за преврат и обяви, че вече не вярва на правосъдието. Той бе осъден на първа съдебна инстанция на пет години и 10 месеца затвор за разгласяване на държавни тайни във връзка със случай, който предизвика гнева на президента Реджеп Ердоган. След това той получи разрешение да остане на свобода в очакване на решението на апелативния съд, но успя да напусне Турция, като се предполага, че е в Германия. Властите обаче задържаха съпругата му.
Вчера Анкара уволни още 10 000 държавни служители в рамките на продължаващата чистка в страната срещу предполагаемите извършители на преврата от 15 юли.
Чистката след преврата засегна и кюрдското малцинство в страната, което представлява около 15% от населението. Вследствие на правителствените мерки бяха закрити редица кюрдски медии, а множество държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки с ПКК.
На този фон на вихреща се “демокрация” българските власти експулсират в Турция всички, опитали да потърсят на наша територия, като държава от ЕС, закрила срещу режима на Ердоган. След скандала “Бююк”, върнат въпреки отказа на българските съдилища да го екстрадират в Турция, противницина режима бяха директно предавани, без възможност да подадат молби за убежище, без право да бъдат изслушани от съда. А българските граждани разбират за станалото от турските медии.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.