Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева включи в дневния ред на ВСС точката „Узунов“

Министър Захариева включи в дневния ред на ВСС точката „Узунов“

Defakto.bg

Обсъждането на поведението на представляващия ВСС Димитър Узунов влиза в дневния ред на съдебния съвет с подпис на министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Това става ясно от публикация в сайта на ВСС.

Конкретно в четвъртък пленумът на Висшия съдебен съвет – иска или не, ще се занимае с въпроса дали представляващият Узунов публично е изрекъл неистини по адрес на опонентите си и каква трябва да е реакцията на ВСС спрямо това. Макар и последна, точката е в редовния дневен ред на пленума за 3 ноември. А подписът на Захариева слага край на абсурдната ситуация, наподобила Параграф 22 – Узунов решава дали да се обсъжда санкционирането на Узунов. Министърът вероятно ще присъства на заседанието.

Малко предистория. Дотук се стига, след като въпросът за оставката на представляващия ВСС бе поставена последователно от Калин Калпакчиев от ВСС, от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и после от група от ВСС. Актуалният повод бе, че Узунов еднолично бе определил кой от съвета да участва в срещи с европрокурорите, които инспектират работата на държавното обвинение. След серия разсейвания по въпроса, най-вече с невключването му в дневния ред на съвета, мнозинството във ВСС като „извънредна“ точка гласува представляващият да остане на поста си. И отхвърли аргументите, че самовъзлагането на функции не е прецедент, а като „лице“ на съдебния съвет Узунов не изпълнява основната си роля да защитава независимостта на третата власт. Той пък нападна опонентите си и обяви, че го атакуват в гръб и е ранен дълбоко.

Конкретната история се завъртя след това. Миналата седмица, ден след бетонирането му на поста, Димитър Узунов заяви пред bTV, че опонентът му Калин Калпакчиев сключвал договор по Оперативна програма „Добро управление“, за която щял да вземе хонорар от 340 000 лв., без съветът да е информиран за това. Твърденията мълниесно бяха опровергани, включително и с фактите, че проектът се движи от друг кадровик, ВСС отдавна е известен за него и е реагирал с няколко решения, никой не е вземал пари и цитираната сума е евентуален хонорарен фонд за всички участници в проекта.

Това обаче провокира Калпакчиев за сетен път да постави въпроса за Узунов на вниманието на ВСС, този път с настояването съветът да се произнесе допустимо ли е представляващият публично да заявява факти, които не са истински. „Реакцията е наложителна, защото е премината граница, отвъд която разликата между позволено и непозволено, редно и нередно, добро и зло е заличена. поради това предлагам освобождаването на представляващия ВСС от тази длъжност. Извинението и публичното опровержение на неговите твърдения зависят единствено от неговата съвест и добра воля“, настоя Калпакчиев.

Именно това предложение е включено от Захариева в дневния ред за четвъртък.

И още малко. След разделението на ВСС на две колегии, но и на пленум, който обсъжда съвместни проблеми, остана правилото – пленумът се председателства от министъра на правосъдието (Екатерина Захариева). И в негово отсъствие – от представляващия ВСС (Димитър Узунов). Те, съответно, определят дневния ред. Министър Захариева видимо отсъстваше от ВСС в разгара на тези скандали, поради международни ангажименти – обясниха от министерството. Връща ли се на заседанията на ВСС, предстои да видим.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.