Последни новини
Home / Законът / Престъпна група за кражба на автомобили отива на военен съд

Престъпна група за кражба на автомобили отива на военен съд

Defakto.bg

Организирана престъпна група за кражба на луксозни автомобили е предадена на военния съд в Сливен, съобщи прокуратурата.

Случаят отива при магистратите под пагон заради участието на старшина в ОПГ-то. Групата е действала в областите Варна и Бургас до пролетта на 2015 г. За по-малко от година четиримата от групата откраднали 19 автомобила на стойност  над 300 000 лева.

Ето съобщението:

„На съд за осъществен състав на престъпление – участие в ОПГ и множество кражби на леки автомобили, са предадени Искрен Маринов, който образувал и ръководил групата и участниците в нея – бивш старшина първа степен от запаса Цветелин Танчев, Борислав Вълчев и Ивайло Стоименов, всички от град Варна.

Искрен Маринов ръководел и контролирал дейността на другите участници в организираната престъпна група, разпределял задълженията им и създавал организация всеки от членовете да осъществява определена дейност, в резултат на която ръководителят и членовете получавали материални облаги и неправомерни доходи от продажбата на автомобили и части от автомобили, предмет на престъплението „кражба“, като групата е създадена с користна цел.

Маринов лично осъществявал кражбите на автомобилите, както и връзка с ключари със съответните познания или търговци в тази област за набавяне на технически средства – пластини с нарези за отключване на автомобилни патрони, декодери, интерфейси, скенери, чипове, заготовки, тирбушони и технически средства, служещи за нерагламентираното отваряне на МПС и намирал помещения за укриване на отнетите автомобили, като предоставял парични средства за заплащане на наема за тях.

Организаторът на ОПГ контролирал изпълнението на дейностите по придвижването на отнетите автомобили и разкомплектоването им, като давал указания на другите участници кои автомобили да бъдат частично или изцяло разглобени, организирал дейността им, заплащал на всеки един от тях за дейността и труда, който са положили. Давал указания относно подправянето на идентификационните номера на отнетите МПС. Контролирал и събирал парите от продажбите.

Цветелин Танчев по указания на ръководителя на групата имал задължението и отговорността по демонтирането на части и агрегати, за да бъдат подправени идентификационните номера на МПС, с цел тяхната продажба. Тази дейност осъществявал в гараж във вилна зона „Горна трака”, край град Варна. По указания на ръководителя на групата заплащал наемната цена на наемодателите на наетите от Маринов помещения, където били разкомплектовани отнетите моторни превозни средства.

Ивайло Стоименов имал задължението и отговорността по създаване на условия за укриването на отнетите от Маринов автомобили и по негови указания ги придвижвал до гараж, за да бъдат разкомплектовани или подправени идентификационните номера. По указания на организатора на ОПГ заплащал наемната цена на наемодателите на наетите от Маринов помещения, където били складирани откраднатите автомобили и части от такива, пренасял с транспорт автомобилни части от отнетите моторни превозни средства до склад, находящ се в местност „Св. Никола 1” край гр. Варна.

Борислав Вълчев имал задължението и отговорността по създаване на условия за укриването на части от отнетите автомобили, за което предоставял собствения си автомобил. В него натоварвал демонтираните части от откраднатите автомобили и ги премествал от един гараж в друг, където били складирани автомобилни части от отнетите превозни средства с цел последващата им продажба. По указания на ръководителя на групата придвижвал откраднатите от Маринов автомобили до гараж в местност „Голяма могила” във вилна зона „Горна трака” , край гр. Варна.

Организираната престъпна група преустановила дейността си на 19.05.2015 г., когато обвиняемите са задържани при специализирана операция на Регионална служба „Военна полиция“- град Варна под ръководството и надзора на Военно-окръжна прокуратура – Сливен. Разпитани са 58 свидетели и са изготвени 18 експертизи.

Откраднатите автомобили и вещи са на обща стойност – 302 084, 43 лв., като част от тях са възстановени на техните собственици.“

Прави впечатление, че съобщенията за делата на военните прокуратури и съдилища напоследък зачестиха, след критичен анализ на ВКС за работата на военното правосъдие. Налавяне на военните магистратури е и сред обсъжданите идеи за промяна на съдебната карта.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.