Последни новини
Home / Избрано / Широкият пазар на юридическите услуги – По делата ще ги познаете

Широкият пазар на юридическите услуги – По делата ще ги познаете

Defakto.bg

00-boyanov_0016

Въпроси на Васил Т.Чобанов


Борислав Боянов Управляващ съдружник в АД „Боянов и Ко”.

Адвокатите от дружеството Боянов и Ко са специалисти в областта на търговското право. Самият Борислав Боянов е член на Софийската адвокатска колегия от 1984г.,  като правното си образование получава в Софийския университет, след това – в Академията за американско и международно право (Далас, САЩ) през 1990г. Почетен консул на Република Малта в София от 2000г, Председател на Фондацията за правно развитие и на Балканския правен форум. Бивш Председател на Американската търговска камара и настоящ на Индийско-българската бизнес камара. Активен участник в Международната асоциация на адвокатите. Боянов е адвокат, който от години рядко може да бъде видян в съда, но кантората му е се ползва с изключителен авторитет. Първото му дело завършва със смъртна присъда, а през далечната 1987г., с неговия колега Николай Свинаров, водят защитата на Ахмед Доган по обвинение за нелегална политическа дейност.

„По делото на проф. ЮМ за последно имах 8 часова съдебна пледоария” – казва днес известния юрист


DFL – Кога разбрахте, че пазара на юридическите услуги у нас и в региона, ще изисква комплексна услуга – не само процесуално представителство в съда, но и знания за новото и бъдещото законодателство, възможностите чужди адвокатски кантори да застават до бъалгарските правници?

Борислав Боянов През 1988-89 г. в България бяха издадени първите нормативни актове позволяващи и регулиращи стопанската дейност извършвана от частни субекти (помните напр. историческия Указ 56 от 1989 г.). Тогава разбрахме, че за адвокатите по-голяма част от дейността е извън съда, включително в сферата на т.нар. „стопанско“ право. По рано последната това бе запазена територия главно на юрисконсултите на държавните предприятия. Имах честта да бъда в ръководството на създадената към Софийската адвокатска колегия Група по Стопанско право, а от февруари 1990 г. да започна работа и за първия си западен клиент – компанията Филип Морис. През същата година се случиха и още две важни събития – учредихме практиката, за която говорим днес и видях в САЩ, а след това и в Западна Европа


как работят големите адвокатски кантори.


Искаше ми се да направим нещо сходно и у нас. Разбира се направихме българска кантора, работеща по западни корпоративни принципи, но съобразена с особеностите тук. От самато начало работим с чужди адвокати, а с всяка изминала година международния елемент в правната работа се увеличава, а оттам и нуждата за взаимодействие с тях.

DFL – Как събрахте този внушителен като компетенции екип? Защо се наложи да се насочите и към колеги от съдебната система? Кога решихте, че отговаряте на модерните изисквания за правна кантора с поне 20 годишен хоризонт?

ББ – Знаете, че основния капитал на адвокатските дружества са хората, които работят в тях. Тук огромна роля изигра Йорданка Боянова, която имаше опит в изграждането на екип и разбираше добре човешката природа и начините за развитие на кадрите. От началото имаме изискване да работим с най-добрите, с отличен успех, език


и най-важното морал.


Взехме токущо завършили колеги – отличници от Университета,  които отдавна вече са съдружници, присъединиха се и водещи колеги от Върховен съд, Патентно ведомство, Министерство на търговията и адвокати. Целта ни бе да сформираме отлично координиран екип предоставящ комплексна услуга по целия спектър на нужди на корпоративните ни клиенти, а те доста дълги години бяха почти изцяло чуждестранни лица, с много високи изисквания. Затова учим всеки ден. Дали сме добри и модерни казват клиентите и рейтинговите издания. Повече от 20 години сме определяни като водеща в страната кантора, а от няколко години и като такава в Юго-Източна Европа. През 2011 едно от най-авторитетните международни издания “The Lawyer” (тираж от 250,000) ни определи като


Адвокатска фирма на Балканите и Източна Европа.


Днес получаваме ежедневни призове, но повечето от тях са направени за пари и затова не ги посочваме. Считаните за най-сериозни са Chambers and partners и Legal 500. Там оценките са ни отлични. Но помним правилото – Не се доверявай на успеха.

DFL – Балканският правен форум, като Ваша заслуга, как очертава развитието и перспективите пред адвокатската професия?

ББ – Форумът се провежда на две години от името на Международната асоциация на адвокатите („МАА“) представляваща над 2.5 милиона адвокати от цял свят и българската Фондация за правно развитие. Обикновено имаме по около средно 200 водещи адвокати, от около 35 юрисдикции от 5 континента. Започнахме в период, когато Балканите още миришеха на барут и кръв и бе голямо постижение около една маса да седят сърби и хървати, македонци и албанци, гърци и турци, заедно и то като истински приятели. Учудена от това, което вижда Г-жа Кемпе – Президент на МАА по онова време каза: “Вие сте изключително ярък пример за политиците си“. Освен това професионално и човешко приятелство, което се създаде, Балканският форум с 9-те си издания – пет в София, по едно в Букурещ и Истанбул и две във Виена, дава рядки възможности на голям брой адвокати от региона да се докоснат до най-добрите специалисти – юристи, икономисти, понякога и политици, подбрани от Европа, Азия и Америка, които споделят богатия си международен опит и най-новите постижения в юриспунденцията и икономическото развитие. Червената нишка обаче винаги е как да се работи модерно, помнейки за върховенството на закона.

DFL – Вие сте основните основатели на SEE Legal, като организация на водещи адвокатски кантори от балканския регион, какво показва практиката вече?

ББ – Това е друга рожба, която много успешно расте вече 14-та година. Състои се от 10 адвокатски кантори, всяка водеща в своята държава, като групата с над 490 адвокати покрива 12 държави от Юго-Източна Европа. Процесите ни на интеграция вървят много добре и често ни възприемат


като една виртуална фирма.


Организацията е полезна за инвеститори, които се интересуват от региона. Едновременно с това е богатство от опит, знания и контакти за работещите в нея.

DFL – Как се променяше правния пазар? Какво ще се случи с регистрираните адвокати от Обединеното кралство, които заради Брекзит, може би вече няма да могат да предоставят услуги тук?

ББ – Правният пазар неизбежно следва политиката и икономиката и се влияе от културните особености на всяка държава. Едновременно с това първоначално интернационализацията, технологичната революция и понастоящем глобализацията си казват тежката дума. Всичко това прави и правния пазар динамичен и интересен. В света съществува огромно разнообразие – големи и малки кантори, включително и публични компании, смесени практики – адвокати със счетоводители, данъчни експерти и/или всякакъв вид други специалисти, огромни корпорации предоставящи правни услуги по интернет и пр.. Неизбежно е тези процесии да имат рефлекции и у нас.

Темата за Брекзит е интересна и голяма, но засега е с много неизвестни. Конкретните отговори ще зависят от договореностите между Обединеното кралство и Евпорейския съюз. През тази година около 600 английски адвокати вече са се вписали като такива в Ирландия и практически си остават адвокати от страна членка на ЕС. Засега не се очаква силен удар и върху приложимостта на Английското право по международните договори.

DFL – Имат ли бъдеще индивидуално практикуващите адвокати у нас и в рамките на европейските страни?

ББ – Дискусията, което тече от години е дали ще останат малките фирми или всичко ще бъде в ръцете на международните мега-фирми. Съгласен съм със становището, че уедряването на големите ще продължава все по-бързо и това се случва ежеседмично и то на междуконтинентална база, но


ще има работа и за малки кантори,


често с определена насоченост, а сигурно и за индивидуални специализирани практици. Разбира се различният начин на функциониране определя и клиентите, а донякъде влиянието е и обратното.

DFL – В закона за адвокатурата съществува забрана за директна реклама на адвокатските услуги. Така е било и през годините. В стари издания примерно виждам, че моят дядо варненски адвокат е публикувал обява, че е отворил кантора и се дава адрес. Сега вече е разрешено адвокатите и адвокатските дружества да имат интернет сайт. При либерализацията на юридическите услуги лица, които не са вписани адвокати, предлагат юридически консултации и имат право да се рекламират. Как  оценявате тази ситуация?

ББ – Независимо от промените на формите на упражняване, същността на адвокатската професия си остава неизменна през хилядолетията. Тя не може да бъде механично отъждествявана с чист бизнес, защото основните принципи – защитата на клиента, справедливостта и закона, избягването на конфликт на интереси и други са инплантирани в нея и са непроменяеми. Адвокатът е страж на закона. Едновременно с това светът се променя все по бързо, а с това и начина на практикуване. Вече виждаме използване на изкуствен интелект. Например в американска кантора такъв


„компютър“ ръководи 50 адвокати по банкова несъстоятелност.


Затова регулациите и етичните правила трябва да бъдат адекватни, гъвкави и разумни. След това да се спазват обаче безусловно. Конкретният въпрос вече звучи архаично. Както на младите звучи архаично да си кореспондират с клиентите по електронна поща. Но по принцип в едно състезание е важно всички да тръгват от един старт и да се състезават лоялно. В света съществуват доста проблеми с т.нар. либерализация на юридическите консултации. Доколкото те не увреждат интересите на клиента и обществото, те не са решаващи. Това е базата, на която да се преценява къде е червената линия, която не следва да се пресича.

DFL – Вашето  портфолио от клиенти включва над 3500 местни и международни фирми, правителства и институции. Какво отчитат напоследък чуждестранните инвеститори. Подобрява ли се оценката за условията за правене на бизнес в България?

ББ – Последните 26 години, като адвокат, участник в различни бизнес организации и почетен консул, работя за популяризирането на България като инвестиционна дестинация. И запазвам оптимизма си защото знам, че страната, а и региона на Югоизточна Европа имат много какво да предложат. След бума на директните инвестиции 2006-2008 настъпи голям отлив. Последната година, независимо от глобалните и регионалните политически, икономически и социални конфликти, които несъмнено влияят, виждам положително развитие. Разбира се имаме още доста домашна работа, която добре си знаем.

DFL – Интересно е, че освен правни знания вашите колеги и вие трябва да имате експертни знания в области като авиацията, банковото и застрахователното дело, маркови стоки, производство, фармацевтични продукти, храни и напитки, търговия и дистрибуция, минното дело, телекомуникации, информационни технологии дори и медии.

ББ – Безспорно. Клиентите и работата изискват да познаваме конкретния бизнес, езика, принципите и играчите му. Стараем се. Учим се в движение. Не случайно големите кантори в по-развитите икономически държави искат от кандидатите си за работа освен правното още едно образование, най-често икономическо.

DFL – Как очертавате новата си мисия, след като сте основатели и дългогодишни участници в авторитетни организации на работодателите и индустриалците в България, Американската търговска камара, Британско-балгарската търговска камара, Индийско-българската бизнес камара и други.

ББ – Мисия е благородна дума и светоглед, нова – не е точно. Мисля, че мисията за активна дейност за по-добра среда за работа и живот на хората е присъща на самата професия, която толкова обичаме. Освен това е много хубаво, когато живееш и можеш да правиш нещо полезно и добро за по-широк кръг хора. Конкретно съм убеден в голямата роля на професионалните и бизнес организациите. От 1990 г. голяма част от времето ми отива за това, знам, че е полезно, ефектите са многопосочни и дълготрайни и това дава удовлетворение.

DFL – Като основатели на правни институции, като например Фондация за правно развитие и Правен форум на Балканите, как Вашата кантора работи за формирането на ново поколение на съвременните адвокати в Югоизточна Европа, с най-високи етични стандарти и професионализъм?

ББ – Балканският правен форум се оценява от участниците като „най-доброто правно събитие в тази част на Европа“, а Югоизточно европейската Правна група, се определя като „лидер в предоставянето на интегрирани правни услуги в региона“. Това са платформи и за обучение на адвокатите на съвременно практикуване на адвокатската професия, по най-високите международни стандарти, с постоянна мисъл за върховенството на закона и морала. Фондацията за правно развитие също, според възможностите си се грижи чрез образование за създаването на модерни и ефективни специалисти.

DFL – Видях сред публикациите на сайта на Вашата кантора, че прогнозирате бъдеше за първокласната интегрирана правна консултация и подкрепа по въпросите на глобалните въпроси на трудовото и осигурителното право. Настина ли правото и адвокатурата ще навлизат все повече в значими за обществото зони?

ББ – Това е отново засегнатата тема на интернационализацията и унификацията, която днес се допълва от глобализацията. С развитието на правните системи и инфраструктура, и особено с развитието на модерни правни кадри, все по-голяма е и ще нараства още ролята на националните култури и тяхното влияние върху правотворчеството и правоприлагането. Правото и адвокатурата по дефиниция и призвание винаги са били в сърцето на зоните на обществения интерес.

DFL – Като се обърнете назад в годините вече голяма кантора  ли е „Боянов и Ко”?

ББ – От създаването си практиката е предоставяла широк обхват на услуги на корпоративни клиенти. Голяма или малка е относително определение. Когато преди години в САЩ на срещи с многохилядни адвокатски кантори ме питаха колко е голяма нашата фирма отговарях с шега – под 1000 адвокати.

Считаме, че за рамките на пазара сме относително голям и ефективен екип.  А в крайна сметка е казано – „по делата ще ги познаете“.

 

About Васил Чобанов

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.