Последни новини
Home / Избрано / Пирински: Резолюцията на ЕП е „за“ правата на човека, а не за унизително снишаване пред тях*

Пирински: Резолюцията на ЕП е „за“ правата на човека, а не за унизително снишаване пред тях*

Defakto.bg

Евродепутатът Георги Пирински публикува  позиция по повод бурната реакция у нас срещу  Резолюция за правата на човека и миграцията в трети държави, която бе гласувана на 25 октомври в Европейския парламент. Чухме гръмовни  изказвания срещу въпросната резолюция, довели до скандал  в парламента.  Остана  впечатлението обаче, че онези които най-силно я обругаваха,  не  знаят  смисъла й.  Изглежда прибързано и Корнелия Нинова се разграничи от евродепутатите – социалисти. 

За информация публикуваме и „другата“ страна, а именно евродепутатът Георги Пирински, подкрепил заедно с групата на социалистите( и не само) в Брюксел документа. Eто и публикацията: 

Резолюцията на ЕС е за решително,  но цивилизовано овладяване на мигрантската вълна.  За мигрантите е нужна единна национално отговорна политика!  Такава политика следва да се гради поне на три основни начала:

* Първо – ясно разграничаване между категориите бежанци, мигранти и търсещи убежище. Резолюцията на Европарламента от 25 октомври „настоятелно призовава да не се допуска смесване на определенията за мигранти и бежанци; припомня, че е необходимо да се обърне особено внимание на бежанците…“, защото това разграничение „...става все по-трудно, в т.ч. и поради факта, че много от държавите не разполагат с подходящи правни и институционални инструменти и уредби.

България днес явно е сред държавите, които не разполагат с такъв капацитет, поради което прибягваме до т.нар. масово връщане, в резултат на което се стига до унизителните за страната ни случаи с върнати на Турция лица, явно заплашени от репресии по политически причини.

Затова първата задача е спешно да се изгради именно такъв капацитет за отделяне на действително нуждаещите се от закрила и помощ бежанци и търсещи убежище от икономическите мигранти, като за целта се търси и далеч по-мащабно съдействие от институциите на ЕС.

* Второбезкомпромисна политика за пресичане на каналджийството и престъпния трафик на хора. Въпросната резолюция е категорична: „приветства операциите срещу контрабандистите и трафикантите на хора и приветства засиленото управление на външните граници на съюза; подчертава необходимостта от изчерпателна и конкретна пътна карта, с оглед предприемането на бързи действия в дългосрочен план, което предполага сътрудничество с трети държави, с цел провеждането на борба с организираните престъпни мрежи на контрабандистите на хора.“

Твърде очевидно е разминаването между тази категоричност и в най-добрия случай половинчатите действия на властите у нас. Както и пълното мълчание по този възлов въпрос на шумно самообявилите се за единствени защитници на националния интерес дейци и формирования.

* Трето – гарантирането на спокойствието и сигурността на хората у нас като граждани на страна, която е преди всичко транзитна по отношение на разнородния човешки поток, насочващ се към Западна Европа. В резолюцията се припомня, че „…Европейският съюз и неговите държави членки са длъжни да предприемат целесъобразни действия за премахване на първопричините за кризите, които пораждат тези масови миграционни явления, /и/ призовава за подобряване на хуманитарните условия в държавите на произход и на транзитно преминаване, за да може местното население и бежанците да живеят в по-безопасни зони.“

Въз основа именно на тези препоръки страната ни следва категорично да изисква от институциите на ЕС пълно съдействие – финансово и институционално, за осъществяването им. Нямало възможност? Напротив, нека се поучим от примера на Валония по отношение на СЕТА. Шумно бе обявено, че белгийските франкофонски общности били „клекнали“, т.е. се предали. Нищо подобно – с техните добре аргументирани и безкомпромисно отстоявани искания бяха принудени да се съобразят всички останали!

В което е и разликата между ясната заявка на позиции и т.нар. „стратегия“ на снишаване.

Впрочем „стратегия“, която независимо от обстоятелствата води до неизбежно самоунижение. В случая с въпросната резолюция изборът бе:  подход, основан на закона и правата на човека, или огъване пред демагогията на крайната десница, на която се поддаде и най-голямата група – тази на ЕНП. Напротив – „за“ заедно със социалистите гласуваха левите, зелените, както и либералите.

Може едни или други текстове да не ни харесват, но няма как заради тях да не заемеш ясна позиция – за решителна политика за цивилизовано овладяване на мигрантските потоци и против надигащата се вълна на краен национализъм, расова и етническа омраза, с неизбежния краен резултат – „модерни“ превъплъщения не на друго, а на фашизма!

  • Заглавието е на редакцията
  • Позицията на Пирински бе отпечатана във в.“Дума“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.