Последни новини
Home / Избрано / Пирински: Резолюцията на ЕП е „за“ правата на човека, а не за унизително снишаване пред тях*

Пирински: Резолюцията на ЕП е „за“ правата на човека, а не за унизително снишаване пред тях*

Defakto.bg

Евродепутатът Георги Пирински публикува  позиция по повод бурната реакция у нас срещу  Резолюция за правата на човека и миграцията в трети държави, която бе гласувана на 25 октомври в Европейския парламент. Чухме гръмовни  изказвания срещу въпросната резолюция, довели до скандал  в парламента.  Остана  впечатлението обаче, че онези които най-силно я обругаваха,  не  знаят  смисъла й.  Изглежда прибързано и Корнелия Нинова се разграничи от евродепутатите – социалисти. 

За информация публикуваме и „другата“ страна, а именно евродепутатът Георги Пирински, подкрепил заедно с групата на социалистите( и не само) в Брюксел документа. Eто и публикацията: 

Резолюцията на ЕС е за решително,  но цивилизовано овладяване на мигрантската вълна.  За мигрантите е нужна единна национално отговорна политика!  Такава политика следва да се гради поне на три основни начала:

* Първо – ясно разграничаване между категориите бежанци, мигранти и търсещи убежище. Резолюцията на Европарламента от 25 октомври „настоятелно призовава да не се допуска смесване на определенията за мигранти и бежанци; припомня, че е необходимо да се обърне особено внимание на бежанците…“, защото това разграничение „...става все по-трудно, в т.ч. и поради факта, че много от държавите не разполагат с подходящи правни и институционални инструменти и уредби.

България днес явно е сред държавите, които не разполагат с такъв капацитет, поради което прибягваме до т.нар. масово връщане, в резултат на което се стига до унизителните за страната ни случаи с върнати на Турция лица, явно заплашени от репресии по политически причини.

Затова първата задача е спешно да се изгради именно такъв капацитет за отделяне на действително нуждаещите се от закрила и помощ бежанци и търсещи убежище от икономическите мигранти, като за целта се търси и далеч по-мащабно съдействие от институциите на ЕС.

* Второбезкомпромисна политика за пресичане на каналджийството и престъпния трафик на хора. Въпросната резолюция е категорична: „приветства операциите срещу контрабандистите и трафикантите на хора и приветства засиленото управление на външните граници на съюза; подчертава необходимостта от изчерпателна и конкретна пътна карта, с оглед предприемането на бързи действия в дългосрочен план, което предполага сътрудничество с трети държави, с цел провеждането на борба с организираните престъпни мрежи на контрабандистите на хора.“

Твърде очевидно е разминаването между тази категоричност и в най-добрия случай половинчатите действия на властите у нас. Както и пълното мълчание по този възлов въпрос на шумно самообявилите се за единствени защитници на националния интерес дейци и формирования.

* Трето – гарантирането на спокойствието и сигурността на хората у нас като граждани на страна, която е преди всичко транзитна по отношение на разнородния човешки поток, насочващ се към Западна Европа. В резолюцията се припомня, че „…Европейският съюз и неговите държави членки са длъжни да предприемат целесъобразни действия за премахване на първопричините за кризите, които пораждат тези масови миграционни явления, /и/ призовава за подобряване на хуманитарните условия в държавите на произход и на транзитно преминаване, за да може местното население и бежанците да живеят в по-безопасни зони.“

Въз основа именно на тези препоръки страната ни следва категорично да изисква от институциите на ЕС пълно съдействие – финансово и институционално, за осъществяването им. Нямало възможност? Напротив, нека се поучим от примера на Валония по отношение на СЕТА. Шумно бе обявено, че белгийските франкофонски общности били „клекнали“, т.е. се предали. Нищо подобно – с техните добре аргументирани и безкомпромисно отстоявани искания бяха принудени да се съобразят всички останали!

В което е и разликата между ясната заявка на позиции и т.нар. „стратегия“ на снишаване.

Впрочем „стратегия“, която независимо от обстоятелствата води до неизбежно самоунижение. В случая с въпросната резолюция изборът бе:  подход, основан на закона и правата на човека, или огъване пред демагогията на крайната десница, на която се поддаде и най-голямата група – тази на ЕНП. Напротив – „за“ заедно със социалистите гласуваха левите, зелените, както и либералите.

Може едни или други текстове да не ни харесват, но няма как заради тях да не заемеш ясна позиция – за решителна политика за цивилизовано овладяване на мигрантските потоци и против надигащата се вълна на краен национализъм, расова и етническа омраза, с неизбежния краен резултат – „модерни“ превъплъщения не на друго, а на фашизма!

  • Заглавието е на редакцията
  • Позицията на Пирински бе отпечатана във в.“Дума“

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.