Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Пловдив „удари“ 12 милиона фалшиви евро

Прокуратурата в Пловдив „удари“ 12 милиона фалшиви евро

Defakto.bg

Това е трети удар в рамките на месеци, каза Сотир Цацаров

12 милиона фалшиви евро са извадени от язовир край Пловдив при акция на окръжната прокуратура, ДАНС и МВР. Ударът бе оповестен на брифинг в апелативната прокуратура в присъствието на обвинител №1 Сотир Цацаров.

На журналистите бяха представени пачки с банкноти от по 500 евро от същия транш. Качеството им е на висота, приличат на употребявани банкноти, отбеляза Цацаров.

Общо 14 млн. в готов вид и заготовки са откритите количества, които водят следи към разкрита вече печатница в Първомай. Срещу нейния собственик Петър Петров – Растера, вече приключи дело на първа инстанция с присъда от 6 години. По всичко личи, че откритите след сигнал фалшиви евро са свързани с тази печатница, защото и на откритите там, и на тези сега банкноти има една и съща грешка – в картата на Европа липсва един от ръкавите на Халкидическия полуостров – Атон, съобщи БГНЕС.

Дотук са обвинени двама. В дома на единия са открити 14 ловни карабини и автомати, половината със заличени номера – те са сред задигнатото при обир на оръжеен магазин в Хасково. В дома на този обвинен са открити и инструменти и заготовки, както и 3 кг марихуана. 12-те милиона фалшиви евро, които в момента съхнат в полцията, са извадени от язовир „Мечка“ до първомайското село Леново от водолази.

“ Това е третата стъпка от процес, който се развива успешно от месеци”, каза главният прокурор. Предните два „удара“ са разбита печатница в Свищовско през април и печатница в Пловдив през октомври тази година. Качеството на печатаните у нас фалшиви евро е много високо, обяви Цацаров оценката на експерти от Европол. По скалата на Световната банка за неистински банкноти, при най-висока оценка 10, откритите у нас са 9, 7. При последната акция от подаването на сигнала до арестите са минали три дни.

Ето и съобщението на пловдивската прокуратура:

„Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем  Румен Я., на 48 г., за пазене и укриване на материали, които са предназначени за подправка на парични знаци – престъпление по чл. 246 ал. 3 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Румен Я. е привлечен като обвиняем и за престъпление по чл. 244 ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че в съучастие с Атанас А. е държал подправени парични знаци в големи количества – неистински банкноти с номинал по 500 евро, като е знаел, че са подправени.

Атанас А.,на 41 г.,  е привлечен като обвиняем и за това, че сам е пазил и укривал материали, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парична знаци – общо 405 листа с отпечатани на всеки от тях по 6 броя купюри на банкноти с номинал по 500 евро всяка или общо 2 430 броя купюри с обща номинална стойност 1 млн. 215 хил. евро. Срещу него е повдигнато обвинение и за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, а именно – марихуана с общо нетно тегло 3 204 грама – престъпление по чл. 354а ал. 1 от Наказателния кодекс и за това, че в с. Татарево, обл. Пловдив е държал огнестрелно оръжие в големи количества 13 броя пушки – престъпление по чл. 339 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Той е обвинен и за това, че на 29 октомври 2016 г. в с. Леново, обл. Пловдив е държал законно притежаваното си огнестрелно оръжие – ловна пушка марка „ИЖ“ и 21 броя боеприпаси, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в надлежните правилници наредби и инструкции – престъпление по чл. 338 ал. 1 от Наказателния кодекс. По отношение на Атанас А. предстои да бъде повдигнато обвинение и за престъпленията, за които е привлечен в качеството на обвиняем Румен Я., тъй като касаят умишлената им съвместна престъпна дейност“.

Атанас А. е задържан за 72 часа и ще се иска постоянното му задържане от съда. Другият – Румен Я. е с парична гаранция от 5000 лева.

„Органите на досъдебното производство са установили и задържали още едно лице, което е съпричастно към престъпната дейност на Ангел А. и Румен Я., като по отношение на същия следва да бъде прецизирано обвинението“, съобщава още прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.