Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Пловдив „удари“ 12 милиона фалшиви евро

Прокуратурата в Пловдив „удари“ 12 милиона фалшиви евро

Defakto.bg

Това е трети удар в рамките на месеци, каза Сотир Цацаров

12 милиона фалшиви евро са извадени от язовир край Пловдив при акция на окръжната прокуратура, ДАНС и МВР. Ударът бе оповестен на брифинг в апелативната прокуратура в присъствието на обвинител №1 Сотир Цацаров.

На журналистите бяха представени пачки с банкноти от по 500 евро от същия транш. Качеството им е на висота, приличат на употребявани банкноти, отбеляза Цацаров.

Общо 14 млн. в готов вид и заготовки са откритите количества, които водят следи към разкрита вече печатница в Първомай. Срещу нейния собственик Петър Петров – Растера, вече приключи дело на първа инстанция с присъда от 6 години. По всичко личи, че откритите след сигнал фалшиви евро са свързани с тази печатница, защото и на откритите там, и на тези сега банкноти има една и съща грешка – в картата на Европа липсва един от ръкавите на Халкидическия полуостров – Атон, съобщи БГНЕС.

Дотук са обвинени двама. В дома на единия са открити 14 ловни карабини и автомати, половината със заличени номера – те са сред задигнатото при обир на оръжеен магазин в Хасково. В дома на този обвинен са открити и инструменти и заготовки, както и 3 кг марихуана. 12-те милиона фалшиви евро, които в момента съхнат в полцията, са извадени от язовир „Мечка“ до първомайското село Леново от водолази.

“ Това е третата стъпка от процес, който се развива успешно от месеци”, каза главният прокурор. Предните два „удара“ са разбита печатница в Свищовско през април и печатница в Пловдив през октомври тази година. Качеството на печатаните у нас фалшиви евро е много високо, обяви Цацаров оценката на експерти от Европол. По скалата на Световната банка за неистински банкноти, при най-висока оценка 10, откритите у нас са 9, 7. При последната акция от подаването на сигнала до арестите са минали три дни.

Ето и съобщението на пловдивската прокуратура:

„Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем  Румен Я., на 48 г., за пазене и укриване на материали, които са предназначени за подправка на парични знаци – престъпление по чл. 246 ал. 3 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Румен Я. е привлечен като обвиняем и за престъпление по чл. 244 ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че в съучастие с Атанас А. е държал подправени парични знаци в големи количества – неистински банкноти с номинал по 500 евро, като е знаел, че са подправени.

Атанас А.,на 41 г.,  е привлечен като обвиняем и за това, че сам е пазил и укривал материали, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парична знаци – общо 405 листа с отпечатани на всеки от тях по 6 броя купюри на банкноти с номинал по 500 евро всяка или общо 2 430 броя купюри с обща номинална стойност 1 млн. 215 хил. евро. Срещу него е повдигнато обвинение и за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, а именно – марихуана с общо нетно тегло 3 204 грама – престъпление по чл. 354а ал. 1 от Наказателния кодекс и за това, че в с. Татарево, обл. Пловдив е държал огнестрелно оръжие в големи количества 13 броя пушки – престъпление по чл. 339 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Той е обвинен и за това, че на 29 октомври 2016 г. в с. Леново, обл. Пловдив е държал законно притежаваното си огнестрелно оръжие – ловна пушка марка „ИЖ“ и 21 броя боеприпаси, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в надлежните правилници наредби и инструкции – престъпление по чл. 338 ал. 1 от Наказателния кодекс. По отношение на Атанас А. предстои да бъде повдигнато обвинение и за престъпленията, за които е привлечен в качеството на обвиняем Румен Я., тъй като касаят умишлената им съвместна престъпна дейност“.

Атанас А. е задържан за 72 часа и ще се иска постоянното му задържане от съда. Другият – Румен Я. е с парична гаранция от 5000 лева.

„Органите на досъдебното производство са установили и задържали още едно лице, което е съпричастно към престъпната дейност на Ангел А. и Румен Я., като по отношение на същия следва да бъде прецизирано обвинението“, съобщава още прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.