Последни новини
Home / Без категория / Протестно шествие на учените в Деня на народните будители

Протестно шествие на учените в Деня на народните будители

Defakto.bg
В Деня на народните будители учени от Българската академия на науките и от Селскостопанската академия излизат на протестно шествие в столицата. Те настояват за повече пари за наука в бюджета за догодина и за достойно заплащане на труда им, съобщи БНР. Ръководството на БАН поиска 12 млн. лева допълнително за следващата година, за да се повишат заплатите на учените, но правителството е в състояние да отдели 5 млн. лв. От синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ определиха увеличението като „крайно недостатъчно“.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  заместник- председателят на БАН Дамян Дамянов заяви по повод предстоящия протест.

Това, което тази година се дава по отношение на БАН, представлява само кръпки по някои неотложни проблеми. Сумарно ще се съберат 10 милиона, но това не са пари за наука, не са пари за изравняване на заплатите. Ситуацията в БАН остава такава, че средната работна заплата на хората е около 200 лв. по-ниска от средната за страната, а в Селскостопанската академия – 250 лв.
Протестното шествие ще започне от сградата на БАН и ще премине през просветното министерство и Министерския съвет, където ще бъде връчена декларация с искания.

След това учените ще поднесат венец пред паметника на Васил Левски. Очаква се в демонстрацията да се включат около 2000 души.
 Деня на народните будители е посветен на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, които чрез слово и мъдрост пренасят през вековете.

About De Fakto

Проверете също

Асоциацията на прокурорите в България отбеляза с прочуствени слова 25 години от създаването си

  В Съдебната палата в София се проведе тържествена конференция по повод 25 години от …

ВКС потвърди решение за контрабанда на хероин в особено големи размери през ГКПП „Капитан Андреево“

ВКС потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив по делото срещу Вахид Х. и Мохаммадали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.