Последни новини
Home / Законът / Роднини на предадените на Ердоган ще съдят България в Страсбург

Роднини на предадените на Ердоган ще съдят България в Страсбург

Defakto.bg

Турските граждани били преследвани заради мобилно приложение на телефоните им, използвано от кръга на Гюлен

%d1%81%d0%b5%d0%b3%d0%b0
Снимка: Хюриет /Анадолската агенция Турските граждани са били заблудени какво подписват у нас, смятат близките им.

Близките на част от предадените на режима на Ердоган турски граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, пише в. Сега, позовавайки се  на  bTV. Те са решили да заведат искове заради връщането на роднините им в Турция, където те са обвинени в тероризъм, защото ползвали мобилно приложение за криптирани разговори, което властите считат, че е използвано от привърженици на Фетуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат на 15 юли. ByLock е създадено от турски специалист през 2014 г. и според Анкара е било използвано за комуникация между гюленистите.

Седемте турски граждани бяха заловени в каросерията на камион на Дунав мост при опит да преминат в Румъния и бяха върнати само след 24-часов престой у нас. Според МВР те не са подавали молби за статут. Близките им обаче твърдят точно обратното.

„Казах му: „Мили братко, България е част от ЕС, затова подайте молби за убежище“. Той ми каза: „Ок, ще го направим.“ Моят брат е учител. Останалите трима също са комисари в Турция. Те знаят какво трябва да правят. Аз изрично му казах: България не може да ви върне в Турция. Той ми писа: „Говорихме с българските полицаи и те ни казаха: Ок, ще отидете в София, където има бежански лагер“, казва пред bTV живеещият в Германия Сейит, който е брат на един от заловените – Сонер. Тогава никой от близките не се е съмнявал, че бегълците са в сигурност в България – до следващото им обаждане.

„Обади се отново и каза: „Аз съм в Истанбул и ще ме съдят. България ме изпрати тук.“ Бяхме шокирани“, заяви Хайдар, син на друг от задържаните.

Официалната версия на МВР е, че никой от мъжете не е декларирал, че е привърженик на Гюлен, нито се е оплакал, че има опасност от преследване в Турция. Според вътрешния министър Румяна Бъчварова те са отказали и адвокат, и убежище. Тя твърди, че подчинените й не са извършили никакво нарушение. Преди време тя призна, че турците са били с валидни документи, а след това извади версията, че били върнати, защото лагерът в Любимец бил препълнен.

„От границата с Румъния директно са ги върнали, казали са им, че ще бъдат оставени, че ще бъдат закарани в бежански лагер, дали са им формуляри да подпишат какъв багаж носят в себе си, те са го подписали и са били с нагласата, че отиват в бежански лагер и че са написали молбите за убежище, но оттам нататък се озовават в Одрин“, обясни пред bTV бившият главен редактор на в. „Заман – България“ Мехмед Юмер.

МАША

„Правовата държава по някаква причина може би временно е отменена. В един момент ние се превръщаме в маша точно на репресиите на режима на Ердоган. Мисля си, че като мине малко време, ще се срамуваме от този епизод“, заяви преподавателят по европейско право в СУ д-р Христо Христев.

Публикацията е на в. Сега.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.